Amazon, Apple, Netflix и YouTube са обвинени в нарушаване на разпоредбите на ЕС за защита на данните

Най-големите в света технологични компании за стрийминг услуги, включително Amazon, Apple, Netflix, YouTube и Spotify, са обвинени в нарушаване на въведения от ЕС миналата година Общ регламент относно защита на данните. Както съобщава на своя сайт, вестник „Файненшъл таймс“, жалбата срещу американските компании е подадена в австрийския орган по надзор за спазване законите за защита на личните данни.

В публикацията се отбелязва, че за предполагаемите нарушения, допускани от технологичните гиганти, е обърнала внимание на властите австрийската инициативна група None of your business („Не ваша работа“), която се застъпва за това, че частните компании трябва да зачитат и спазват правата на своите потребители

Представители на инициативната група твърдят, че изброените по-горе компании не могат да дадат на своите клиенти директни отговори на въпроса с кого споделят данни за своите потребители, как продават и как купуват такава информация за рекламни и други цели.

Според активистите това води до системно нарушаване на правата на хората, ползващи услугите на тези компании.

От 2011 г. нейният основател, Макс Шремс, е завел съдебни дела и жалби срещу Facebook, с цел да задължи компанията да се откаже от практики, които нарушават неприкосновеността на личния живот на потребителя.

Групата обръща внимание и на факта, че макар и сега в съответствие с нормите на новия европейски закон, компаниите да са задължени да предоставят на своите потребители всички техни лични данни при поискване, няма много смисъл в това. Масивите от „сурови” данни обикновено се предават на потребителите в неудобни формати и е изключително трудно за неспециалистите да ги разберат.

„Не е важно само да се правят изявления, че уважавате правата на потребителите, но трябва да ги уважавате и на практика, така че подобни изявления да не са празнословен маркетинг“, казва юристът на групата Йоанис Кувакас, който е автор на текста, подаден към австрийския регулатор.

„Ако потребителят не може да разбере данните, които му предоставяте, това не му позволява да упражнява своите правата. „

YouTube и Netflix обявиха, че спазват изискванията на Общ регламент относно защита на данните, но другите компании досега се въздържат от коментар.

- реклама -