БСП, Нинова правителство в сянка, Минчев, Ушев
сн. БГНЕС

Алтернатива ли е правителството в сянка на БСП?

БСП обяви вчера, че започва битката за парламентарните избори…когато и да са те.

Освен това червената партия избра свои „министри“, които дублират тези в изпълнителната власт. Защо ли?

От партията отрекоха да правят правителство в сянка, но някак усещането за следване или следене на линията и дейностите остава.

Недвусмислено стана ясно, че столетницата е готова да управлява… Дали? И наистина ли е възможно точно тази партия да яхне протеста и тя да се окаже овластена от него?

Мнозина си навлякоха всенародна омраза само когато зададоха въпроса „Какво следва“ следствие на патриотичната енергия на хилядите на площада.

Политологът Огнян Минчев е един от хората, които си навлякоха лавина от омраза и подигравк.

Както сам той написа в коментар в профила си във фейсбук.

Кой ли не се изреди да ме поучава, че един протест е само „против“, че съм платен защитник на властта след като задавам въпроса „какво следва после“, пише днес Минчев. Днес по-интелигентните привърженици на протеста като г-н Ушев започват да осъзнават същността на тази дилема.

Настоящото властово статукво ще си отиде – преди следващите редовни избори или заедно с тях – но процесът на промяна изисква смяната по върховете на властта да бъде подготвена – включително чрез целенасочено приложение на гражданската енергия, изляла се в протеста.

За съжаление, лидерите на протеста много добре разбират тази дилема от ден първи, но не желаят нито да я признаят, нито да я припознаят като своя отговорност. Тяхната цел е да дойдат на власт – в какъвто и да е формат. Истинското им желание е да дойдат на власт преди, а не след избори.

Нали знаете кои искат на всяка цена да дойдат на власт преди избори – за да могат да „насочват“ трудещите се как да гласуват на самите избори…

За добро или за лошо, вече не са тези времена, в които подобни мераци е лесно да бъдат удовлетворени. Но проблемът си остава – напуснала преди или след избори, настоящата властова конфигурация трябва да бъде заменена. За предпочитане с нещо по-добро. Но ние сега протестираме – после ще му мислим. Е, измислено е. БСП вече има „кабинет в сянка“.
Не ви харесва? Така ли? А вие какво очаквахте? Кой да дойде на власт след края на сегашното управление? Не сте подготвили алтернатива. Лидерите ви четвърти месец замерват „филанкишията“ с яйца. За да бъдат погледите ви вперени във „филанкишията“ и в цялата съпътстваща го буфонада – а не в простия и очевиден факт, че те нямат, никога не са имали потенциал за алтернатива. Нека сме наясно – това не означава, че протестът е безсмислен, или че е неоправдан. Напротив, гражданският протест има и смисъл, и легитимност. Но за успех може да се пребори единствено ако прерастне в организирано обществено движение, способно да създава бъдеще – включително политически алтернативи.

А какво твърди самият Теодор Ушев?

Световно признатият български графичен дизайнер, плакатист и аниматор публикува: следното във фейсбук:

„БСП били съставили „кабинет в сянка“. Още отсега с удоволствие ще им кажа #оставка мутри!“.

Всъщност няма какво повече да се добави. Дали е дошъл краят на времето на ляво-дясното противопоставяне, у нас кротко оцветено в синьо-червено… Или пък, дали наистина има алтернатива…

Решавайте с разум и мярка!

 

 

- реклама -