Алпите
Снимка: pixabay.com

Алпинистка загина, ударена от гръм в Алпите

Американска алпинистка на 41 години изгуби живота си в неделя, след като бе ударена от гръм в швейцарските Алпи, съобщи полицията.

Жената била заедно с 40-годишен мъж, но следователите не съобщават неговата националност. Двамата алпинисти били изненадани от силна буря, по време на която жената била ударена от гръм. Нейният партньор в изкачването е подал сигнал, но заради лошите метеорологични условия, спасителите са успели да пристигнат до мястото с хеликоптер едва шест часа по-късно. Лекар само установил смъртта на жената.

По-рано бе съобщено, че 34-годишен южнокорейски алпинист е изчезнал на височина 4300 м в района на Мон Блан. Организирано е издирването му, но до момента няма резултат. Полицията съобщи, че след много усилия са успели да спасят неговия партньор – 44-годишен кореец.

Двамата алпинисти са тръгнали в неделя да покоряват Мон Блан, но били застигнати от лошо време, след като преодолели денивелация от 700 м. Заради лошото време спасителните операции били отложени.

Екип с хеликоптер е успял да отведе 44-годишния кореец, който бил в състояние на хипотермия. Той вече се намира в болница и няма опасност за живота му, казват лекарите. За момента не е разпитан, така че не се знае защо двамата са се разделили.

Възможно е изчезналият мъж да се е опитал да стигне до по-високо място, за да успее да се свърже със спасителната служба по телефона.

- реклама -