акция Ветово ало-измамници

„Ало“ измамници ще лежат в затвора

Апелативният специализиран наказателен съд наложи ефективни присъди от 3 до 5 години лишаване от свобода на четири лица за участие в организирана престъпна група за телефонни измами в Старозагорско, Плевенско, Габровско и други райони на страната, действала от октомври 2010 г. до юни 2012 г.

По 5 години затвор получиха участниците в групата Румен С. и Младен П., а 3 години затвор – Дейвид Г. Четвъртият осъден Петър И. се включил в престъпната дейност на групата през април 2012 г. За участието си в две измами съдът му наложи 6 месеца затвор. Той обаче ще изтърпява общо 3-годишно наказание заради условна присъда на Районен съд – Велико
Търново от 2008 г. Тя е била 2 г. и 6 месеца лишаване от свобода с 5-годишен
изпитателен срок. В рамките на изпитателния срок той е извършил новото престъпление.

На 27 април 2018 г. Специализираният наказателен съд оневини четиримата по обвинение за участие в организирана престъпна група. Втората съдебна инстанция отмени присъдата и наложи на подсъдимите ефективни наказания.

Румен, Младен и Дейвид са признати за виновни за четири измами в гр. Левски, Град Шипка и селата Габарево, Горно Изворово и Голямо Дряново. Те са извършени от 27 октомври 2010 г. до 3 януари 2011 г. Общата стойност на взетото с измама е 18 976 лв. При други 4 случая на територията на областите Стара Загора, Ямбол и Плевен са причинили вреди за общо 8 200 лева.

В почти всички случаи участниците в групата въвеждали в заблуждение жертвите си за това, че техен близък е причинил катастрофа, при която е пострадало дете, и е необходимо да се плати, за да не бъде търсена наказателна отговорност от близкия им.

Петър е осъден за участието си в две измами за общо 3 700 лв. в с. Роза, Ямболско, и гр. Николаево, обл. Стара Загора, извършени заедно с Румен С. и Дейвид Г. Присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.

- реклама -