Алиев: Азербайджан ще си върне земята, но иска да го направи по мирен път

Азербайджан ще си върне територията по всякакъв начин, но иска да го направи по мирен път и да даде „последен шанс” на Армения, зави днес президентът Илхам Алиев в обръщение към нацията.

„Ние ще си върнем земята или по мирен, или по военен път. Непременно ще я върнем. Искаме да го направим по мирен път и да дадем на Армения последен шанс. Ние не искаме да се пролива кръв – искаме си нашата земя”, каза той.

Алиев подчерта, че страната му действа законно –Азербайджан няма претенции върху ничия земя, но и никога няма да даде своята.

Според него, Армения трябва да приеме основните принципи на урегулирането на конфликта в Нагорни Карабах и да напусне превзетите азербайджански територии.

„Единственият път за тяхното спасение е да излязат от нашите територии. Ние няколко пъти предложихме на Ереван да изпълни резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Заявихме, че Азербайджан няма да се примири със създалата се ситуация”, подчерта държавният глава. Той съобщи, че страната укрепва позициите си във всички направления, а основната цел на операцията е да „принуди агресора към мир”.

Алиев призова Армения да се върне на масата на преговорите. Днешната среща в Москва между министрите на външните работи на Русия, Армения и Азербайджан ще позволи да се изяснят много въпроси.

Ако арменският министър отново заяви, че „Карабах е Армения”, за никакви преговори няма да става въпрос.

„Даваме им шанс: напуснете нашата земя по пътя на преговорите, по мирен път”, каза той. Според Алиев, Ереван „не трябва да губи този исторически шанс”.

Ситуацията от последните 30 години се е променила и вследствие на бойните действия няма допирна линия, тъй като азербайджанските войски са я разкъсали.

- реклама -