Ричард Алибегов, ресторантьори, мерки, ток

Алибегов: До три пъти скочи сметката за ток! Трябват бързи решения

„Два и половина до три пъти скочи сметката за ток. Това трябва да се реши бързо, както и въпросът с мярката 60/40. Тя е използваема само през този месец, когато имаме 80% спад в оборота. Искаме да се върне старата мярка – тя се ползваше при 20% спад в оборота. Не се отпускат никакви пари за никакъв бизнес.“ Това коментира пред Nova News председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той обясни, че в писмо до управляващите ресторантьорите за пореден път настояват за спешни действия. А фалитите вече са масови в сектора.

„Написахме писмото, защото не чухме нищо в предизборната кампания за помощ за малкия и средния бизнес. В провинцията от 10 заведения 5 са затворени, а 5 работят на 90% спад от оборота си“, обясни председателят на БАЗ Ричард Алибегов в студиото на „Твоят ден’.

По думите му те работят само, за да задържат персонала си и да успеят да платят сметките си.

Той споделя, че банките не искат да отпускат пари за ресторантьорство и хотелиерство, защото са рискови сектори.

„Искаме зелените сертификати да се приложат при определени условия. Те бяха въведени на гърба на бизнеса. В момента няма тестове за антитела, а безплатните тестове на Кацаров са 10 лв.“, подчерта Алибегов.

Според него големите чужди туроператори отказват резервации за България заради високата заболеваемост и смъртност.

- реклама -