Алианс на трансплантираните пред FN: 1200 души изчакаха да падне забраната за трансплантации. Имат ли надежда?

Миналата седмица от 14 май отпадна забраната за трансплантации у нас. Хиляди чакаха, за да получат орган. Някой изпуснаха шанса си, тъй като подходящи органи заминаха от България за чужбина, там, където нямаше пълна забрана за трансплантации.

Забраната за този вид дейности бе въведена със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Причината – рискът от зараза с коронавируса и настъпване на усложнения.

Рискът от инфекция с COVID-19 чрез даряване на органи е нисък, но тези пациенти от първия момент на присаждането започват да приемат медикаменти, които потискат имунитета, за да се намали възможността организмът да отхвърли новия орган. Затова заразяването с новия патоген в такава ситуация би бил 100% фатален за тях, обясни на брифинг на оперативния щаб на 25 април шефът му ген. Венцислав Мутафчийски.

Рисково ли беше да се спрат трансплантациите за 2 месеца, пред FN говори Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните “Бъдеще за всички”.

Евгени е един от първите българи с присадено сърце.

Фатално ли е, че два месеца нямаше разрешение за трансплантации, заради риска от COVID-19?

Много хора чакаха, а за съжаления и да е имало донори са дадени на други държави, където трансплантацията не беше забранена. Казаха, че се изготвят протоколи за действие, но не разбрахме каква е идеята да се губят 2 месеца.

Сега ще се навакса ли?

Не. Хората са ефектирани и искат да правим протест. Има хора с изкуствени сърца като мен и чакат. Поне 10-12 чакат.

Хората с трансплантации са в рискова група страхуват ли се от коронавируса?

По-големият страх е, че без орган ще умрат и нямат донор. Миналата година имаше общо две сърдечни трансплантации, но само единият човек оцеля. Тази година нямаме нито един сърдечно трансплантиран. И то при положение, че от началото на годината имаме девет поставени изкуствени сърца. А в същото време имаме починали трима душ. Бяха спрени животозастрашаващи операции заради коронавируса. Хората с болни сърца живеят ден за ден, това също е животозастрашаващо, ако нямаме нов орган умираме.

Къде трансплантациите не бяха спрени по време на пандемията?

Във Франция, Германия, Гърция. Турция не е спирала никакви трансплантации.

Поискахте ли среща със здравния министър?

С министъра се срещнахме и подписахме една петиция, с която се разбрахме как нещата да се случват и има повече трансплантации, но нищо не стана.

Колко души чакат за спешна трансплантация?

1200 чакат за трансплантация. 30-40 за сърце, 30-40 черен дроб, 700 за бъбрек, за бял дроб има доста, които чакат. Не коронавируса спря нещата, а лисата на координация и липсата на донори.

 

 

 

- реклама -