Бреша, Серия А
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Серия А смята с алгоритъм класирането при ново спиране

Италианската футболна федерация реши, че крайното класиране в Серия А ще бъде определено с алгоритъм, ако се наложи сезонът отново да бъде преустановен заради коронавируса. Шампионатът в Италия, който бе прекъснат на 9 март, ще бъде подновен на 20 юни и трябва да свърши до 2 август.

От началото на май Италия постепенно охлабва мерките за карантина, а и случаите на COVID-19 започнаха да спадат. В страната обаче все още има притеснения, че вирусът може да има втора силна вълна. А това ще доведе до нова забрана за провеждане на футболни мачове. Ако това се случи, Италианската федерация първо ще опита да намали оставащите мачове и да мине директно към плейофи. Ако и това е невъзможно, ще бъде използван алгоритъм, който взима предвид всички мачове до момента.

Ако Серия А използва алгоритъма, няма да има шампион

По този начин ще се определи кои отбори ще играят в евротурнирите през следващия сезон и кои ще изпаднат. Употрената на алгоритъма обаче ще означава, че няма да има шампион този сезон. В момента в класирането води Ювентус.

На днешната среща обаче не бе обсъден друг важен въпрос – как ще се процедира, ако някой футболист даде положителна проба за коронавирус. При сегашните правила в страната това означава 14-дневна карантина за целия отбор, в който играе даденият футболист. От Федерацията обявиха, че се надяват стриктните регулации да бъдат отслабени в близките дни.

- реклама -