Алфи Еванс смърт решение съд родители

Алфи Еванс почина! Остана въпросът кой има право да решава дали едно дете да живее или не!

Родителите на терминално болното британско бебе Алфи Еванс написаха във Фейсбук, че са съкрушени от смъртта му след спиране на животоподдържащите системи.

Това предадоха световните агенции.

Алфи страдаше от дегенеративно заболяване на мозъка, а от повече от година беше в кома. Болестта се счита за неизличима.

Алфи, който е роден през май 2016 г., е бил приет за първи път в болница Олдър Хей в Ливърпул през декември, след като е страдал от припадъци и оттогава е пациент в болницата.

Родителите му, искаха да прехвърлят детето в болница в Италия за лечение, но това беше отхвърлено от лекарите, които твърдяха, че продължаващото лечение е „не е в интерес на Алфи“. Те препоръчаха изключване на животоподдържащите системи. Това се случи в понеделник. Бебето обаче изненада всички, като продължи да диша.

Родителите нападнаха медицинския персонал, като бащата на Алфи дори заяви, че синът му е „затворник“ в болницата и е неправилно диагностициран.

Болничната управа беше подкрепена от Върховния съд, който се произнесе в тяхна полза на 20 февруари, след като приеха медицински доказателства, че няма „никаква надежда“ за детето.

Алфи Еванс получи италианско гражданство в понеделник, като министерството на външните работи на страната обяви, че се надява „болното дете да бъде незабавно транспортирано в Италия“.

Неговите родители след това заведоха още една жалба срещу заповедта, която ги спира да заведат Алфи в Италия, която беше изслушана в сряда следобед от състав от трима съдии от апелативния съд.

Съдиите потвърдиха решението, което не позволява на детето да пътува в чужбина.

Ватиканската болница „Бамбино Джезу“ беше предложила да поеме грижите за него, припомня Ройтерс.

Случаят на 23-месечния Алфи привлече вниманието на папа Франциск и световната общност. Бяха проведени много протести във Великобритания, Италия и Полша, срещу решението на съда.

Казусът предизвика силни емоции, повдигайки въпроса имат ли право родителите, лекарите или съдиите да решат въпроса дали едно дете да живее.

Папа Франциск и полският президент Анджей Дуда подкрепиха родителите.

- реклама -