мандати

Алфа Рисърч: Ниска избирателна активност заради скандалите, паритет в подкрепата на ГЕРБ и БСП

Намаляваща избирателна активност за предстоящите евроизбори и паритет на основните съперници – ГЕРБ и БСП. Така започва кампанията за избор на евродепутати, който ще се проведе на 26 май, сочи проучване на Алфа Рисърч.

Проучването е проведено пред последните 10 дни на април, сред 1015 пълнолетни граждани от цялата страна. Социолозите отчитат, че политическите скандали през последния месец са разколебали както готовността на избирателите да участват в евроизборите, така и подкрепата им за водещите формации.

Сигурните, че ще гласуват на насрочения за 26 май вот за Европейски парламент намаляват от 35.0% в края на март до 32.9% в края на април. Това означа, че около 2.1 млн. избиратели са готови да отидат до урните.

От агенцията посочват, че имотните скандали влияят на подкрепата за ГЕРБ, но уточняват, че това не води до ясна тенденция за доминация на БСП. Предимството, с което социалистите влизат в кампанията, е символично. 32.7% от решилите да гласуват биха дали гласа си за БСП, срещу 32.2% за ГЕРБ.

Лек отлив от ДПС след обявяването на листата.

ДПС влиза в предизборната кампания с потенциал от 9.3% сред решилите да гласуват. Доколкото в евроизборите могат да участват само граждани, живеещи на територията на страните членки на ЕС, Движението няма да може да разчита на обичайните си гласове от Турция.

евровота

ВМРО набира привърженици сред избирателите, стартира кампанията с подкрепата на 6.0% от решилите да гласуват.

Поотделното явяване на трите партии от Обединени патриоти намалява влиянието им. И в това проучване се отбелязва реалният шанс някоя от формациите да привлече симпатизантите от този сектор, което може да й гарантира мандат в Европарламента. За момента като такъв център се очертава водената от А. Джамбазки листа на ВМРО. Това отслабва позициите на другите партии: листата на НФСБ „Патриоти за Валери Симеонов” стартира кампанията с 1.7%, а на Атака – с 1.2% от решилите да гласуват.

Мобилизационни предизвикателства пред Демократична България.

Обединението между „Да, България”, ДСБ и „Зелено движение” стартира кампанията с 4.5% подкрепа. Шансът да имат евродепутат е да привлекат колебаещи се избиратели, които все още не са взели решение как ще постъпят в изборния ден.

 

 

- реклама -