„Алфа Рисърч“: ГЕРБ е първа политическа сила, шест партии влизат в парламента

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, ако изборите бяха днес. Това показва последното проучване на социологическа агенция „Алфа Рисърч“. За коалицията биха гласували 21,1% от анкетираните.

На второ място остава „Има такъв народ“, но със значителна разлика от първите. Партията на Слави Трифонов печели 16,9% от гласовете.

Трети са БСП с 16,5%, четвърти – „Демократична България“ с 13,2%. На пето място анкетираните поставят ДПС с 9,6%. На границата за влизане в парламента е коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ с 4,1%.

„Най-големи щети търпи победителят от изборите на 11 юли, ИТН, към когото имаше и най-големи нереализирани очаквания. С 16.9% от твърдо заявилите намерение да гласуват, партията на Слави Трифонов бележи спад от над 7 процентни пункта спрямо резултата си от парламентарните избори и логично губи първото място“, пишат от социологическата агенция.

ГЕРБ не повишава резултата си, но съумява в голяма степен да запази твърдите си привърженици.

„Оставайки встрани от най-яростните скандали и обиди в парламента, бившите управляващи запазват твърдото си ядро, но липсата на перспектива, вкл. поради отсъствието на обединяваща президентска кандидатура, дърпа и техният резултат надолу“, пишат от „Алфа рисърч“.

БСП, които направиха доста опити за компромиси, повишават резултата си. На малка дистанция след тях, също затвърждавайки позициите си от месец юли, е Демократична България.

Поради възвръщането на позициите на БСП, а и поради скандалите, в които се въвлече „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ отбелязва спад в подкрепата.

НОВАТА ПАРТИЯ НА ПЕТКОВ И ВАСИЛЕВ

Преминаването на новия политически проект на двамата служебни министри от виртуална към електорална реалност очевидно ще бъде една от топ интригите в предстоящата кампания.

Първото тестване на този проект в проучването на Алфа Рисърч, показва потенциал от 8-9% от твърдо решилите да гласуват. На тази база може да се смята, че този проект категорично се цели в резултат не по-малък от „десятка“, но дали ще запази това ниво, или ще бележи по-големи флуктуации надолу или нагоре, ще зависи от поне няколко ключови фактора – политическата плътност и интегритет на конкурентните политически сили, усещането за автентичност на новата партия и от това как този нов звезден отбор ще си партнира и подава топката с президентския отбор.

За момента, при цялата неизвестност относно реалната политическа физиономия на новия проект, той вещае поне няколко труса в сега действащите политически субекти: най-голяма се очертава щетата за „Изправи се.БГ!Ние идваме!“, които идването на Харвард потапя под бариерата. На второ място, засилва и без друго започналата ерозия в ИТН, които могат да паднат до трета-четвърта позиция. На трето, прекъсва възходящият тренд при Демократична България. И на четвърто, може да разклати периферията на системните партии.

Според социолозите 55,4% от българите ще гласуват за президент, а по-ниска ще бъде избирателната активност на предсрочните парламентарни избори – 51,7%.

Оценката за първия служебен кабинет е като цяло позитивна, но със съществени разлики в мненията по отделните направления.

Най-висока оценка получава правителството за организацията на изборите на 11ти юли – 63% положителни мнения. Ограничаването на корупцията и разхищението на държавни средства се определя като успешно от 43.7% от анкетираните. В други две ключови сфери обаче преобладават критичните оценки. Едва 27% смятат, че правителството се е справило с подпомагане на бизнеса и със социалната политика, 45.6% са на противоположното мнение. Като най-слаби се оценяват действията на кабинета по ограничаването на Ковид пандемията и ваксинацията – 24.2% положителни, срещу 42% отрицателни мнения. В резултат, цялостната дейност на служебното правителство до този момент се ползва с 44.9% одобрение, срещу 30.9% неодобрение. Служебният премиер Стефан Янев е с по-висок рейтинг от кабинета – той получава 48.7% положителни оценки, едва 18.9% отрицателни, а почти всеки трети (32.4%) няма определено мнение.

- реклама -