Иво Прокопиев Алфа финанс

„Алфа финанс” на Прокопиев: Поредно безобразно действие на прокуратурата

”Повдигнатото обвинение е абсурдно, но то не е ново, а е от лятото на тази година. Самото обвинение е напълно неразбираемо, защото е фактически необосновано и логически несвързано”. Това пише в съобщение на „Алфа финанс холдинг“, след като по-рано днес прокуратурата обяви, че образува ново досъдебно производство срещу Иво Прокопиев по сигнал на КПКОНПИ.

Ето цялото съобщение на компанията без редакторска намеса:

„Оценяваме повдигнатите обвинения на членовете на Съвета на директорите на „Алфа финанс холдинг“ като поредно безобразно действие на българската прокуратура, с което грубо се погазва законността в България. То показва, че ролята на институцията „Прокуратура“ е сведена единствено до инструмент за репресия срещу неудобни на статуквото публични фигури и оказване на натиск върху независимите медии.

Повдигнатото обвинение е абсурдно, но то не е ново, а е от лятото на тази година. Самото обвинение е напълно неразбираемо, защото е фактически необосновано и логически несвързано. Единственото възможно обяснение защо се оповестява публично сега е, че председателят на СД на „Алфа финанс холдинг“ Иво Прокопиев е съиздател на независимите медии „Капитал“ и „Дневник“ и атаката от прокуратурата очевидно е реакция на поредицата разследвания за корупционни сделки, които „Капитал“ публикува в последните си броеве.

Приватизацията на „Каолин“ и развитието на компанията след сделката е една от най-успешните приватизационни истории, което доведе до десетократно разрастване на бизнеса на фирмата и превръщането й в регионален лидер. Самата сделка по приватизация е била обект на множество проверки, при които не са установявани никакви нередности. Това е било потвърдено включително и от съда, с влезли в сила съдебни решения“, пишат още от компанията.

Малко по-късно пред bTV Иво Прокопиев коментира оповестеното днес от прокуратурата обвинение срещу него.

„Самото „обвинение” е напълно абсурдно. То звучи по следния начин – щом има нарушения по сделката (за приватизация от 90-те – б.р.), то последващата продажба е пране на пари”, посочи Прокопиев, като подчерта, че раздържавяването на предприятието е било проверявано многократно без да са открити нарушения.

„Целта е репресия, поводът е няколко публикации особено в последния брой на „Капитал”, свързани с тежка корупция в България”, категоричен беше бизнесменът.

Според него и това обвинение, както и другите до момента, са „политически свързани”. „Прокуратурата все повече се обръща от инструмент на законността в инструмент на беззаконието в България”, отбеляза той.

Прокопиев посочи, че мярката му за неотклонение му позволява да напуска страната.

- реклама -