Алерголог обяснява защо при жените случаите на тромбоза след „AstraZeneca“ са по-чести

Всичко си има цена. Всяко нещо, което има полза, крие и рискове. Но фактите са факти, има една хиперсензитивна имунна реакция от ваксината на „AstraZeneca“. Това заяви пред БНТ алергологът доц. Мария Стаевска.

Вчера на извънредно заседание на Националния ваксинационен център беше решено ваксината срещу коронавирус на „AstraZeneca“ да се прилага „с повишено внимание“ при жените под 60-годишна възраст. Причината – при тях по-често са се появявали тромбози при прилагането на препарата. Желаещите да се ваксинират с този препарат ще бъдат подробно разпитвани дали употребяват хормонални контрацептиви, дали са пушачи и дали са хипертоници, а ще се следят внимателно и пациентките с наднормено тегло. Ваксинираните жени ще се проследяват в рамките на 2 седмици.

„Тромбоцитите агрегират и правят тромби, а тромбоцитите в кръвта намаляват след ваксината. Получават се тромби, които са опасни“, обясни доцентът.

„От 60 случая на тромби, 18 са фатални.0,7 е честотата на случаите на тромбози“, разкри алергологът.

„Жените се справят по-добре с инфекциите. Жените не умират толкова често, колкото от мъжете. Но тук има и нещо допълнително – ние страдаме по-често от автоимунни болести и имаме по-често реакции. Затова има по-голяма опасност, след ваксина на „AstraZeneca“, тромби да се появи при жени“, заяви доц. Стаевска.

„Да, може би трябва да се внимава с „AstraZeneca“ и при жените, които пият противозачатъчни – естрогените засилват имунния отговор“, съобщи алергологът.

„Организмът на възрастните приема много добро ваксината на „AstraZeneca“, разкри експертът.

- реклама -