Алергични тестове: видове, точност и странични ефекти

Какви са тестовете за алергии като видове, точност и странични ефекти?

Алергиите могат да бъдат истински проблем, независимо дали става дума за алергия към полени, прахови акари или храна. Хората, които страдат от алергии – повече от 20% в България – имат свръхчувствителна имунна система, която винаги реагира, когато влязат в контакт със специфични дразнители, които могат да варират от мухъл или фъстъци до пърхот на домашни любимци. Но как можете да определите какво предизвиква реакцията ви?

 

По-долу обясняваме какво представляват тестовете за алергия, как работят, потенциалните рискове и дали са точни, тъй като е важно да разберете виновника(ците) зад вашите неудобни симптоми.

 

Какво е тест за алергия?

 

Тестът за алергия е метод за идентифициране на вещества, които предизвикват алергични реакции.

 

Можете да вдишвате, поглъщате, инжектирате или влизате в контакт с дразнителите през кожата, а тежестта на реакцията варира индивидуално. Тестовете за алергия проверяват наличието на специфични антигени чрез въвеждане на веществото в тялото ви и наблюдение на всички физиологични реакции.

 

Те хвърлят светлина върху причината(ите) за вашите симптоми, но не винаги дават пълна картина. Реакцията на алергии към околната среда и хранителни алергии е ориентировъчна. Тя отбелязва, че силата на сезонните алергии зависи от конкретния човек и неговите симптоми.

 

Как работят тестовете за алергия?

 

В резултат на взаимодействие с алергени се образуват специфични IgE антитела при алергичен пациент. Чрез оценка на количеството антитела може да се идентифицира алергена и тежестта на алергичната реакция.

 

За определяне на алергени чрез кръв е необходимо да се вземе кръв и да се изследва в лаборатория. Резултатите ще бъдат известни след 3-5 дни. За разлика от кожните тестове, кръвните тестове отнемат повече време. Резултатът се изразява количествено и ви позволява да проследявате показателите през целия период на лечение. Особеността на тази диагностика е, че се извършва с помощта на комплекти, които определят общия и специфичния IgE, които се основават на класическите технологии ELISA и RIA.

 

Информацията, събрана от резултатите, помага на Вашия лекар да избере правилните лекарства за контролиране на симптоми като кихане, хрема или сърбящи очи. Те също така могат да помогнат да се определи дали е необходимо допълнително лечение, като например ваксини за алергия. В някои случаи тежките алергии може да изискват спешно лечение, като например инжекция с епинефрин (EpiPen). Тъй като тестовете не измерват точно тежестта на алергията, много алерголози препоръчват EpiPens на тези, които са изложени на риск от анафилаксия.

 

Различни видове тестове за алергия

 

Има няколко метода за определяне на алергия, но всеки работи чрез измерване на отговора на имунната ви система към различни алергени.

 

Най-често срещаните видове:

 

 • Кожни прик тестове.

  Този вид е най-разпространеният метод за диагностициране на алергии. Той въвежда алерген в кожата с помощта на игла или подобно устройство и след това наблюдава как тялото ви реагира. Вашето изследване ще отнеме поне 15 минути, преди да даде резултат. Ако сте алергични, този тест ще доведе до поява на червен, неравен обрив или хрипове на мястото, където е въведен алергенът.

 • Интрадермални кожни тестове.

  При този тип за алергени Вашият лекар инжектира алергени точно под първия слой на кожата Ви. Обикновено се използва за откриване на алергии към лекарства или отрова и не се препоръчва при хранителни алергии.

 • Специфични IgE кръвни тестове.

  Те помагат за диагностицирането на алергии чрез измерване на IgE антитела в кръвта срещу специфични задействания. Изисква малка кръвна проба, взета от ръката ви или убодване на пръста.

 • Предизвикателен тест.

  Ако имате реакция към храна или лекарство, лекар може да извърши провокационен тест или проучване за поносимост. Експерт алерголог наблюдава, докато поглъщате малки количества предполагаеми алергени. Целта е да се определи дали поглъщането на малки количества от веществото ще предизвика алергична реакция.

 

Тестовете за алергия точни ли са?

 

Кожните тестове са най-добрият начин за откриване на алергени като животински пърхот, прах или мухъл – те са ефективни, евтини и лесни. Но за да се определи хранителната алергия, е по-добре да се направи кръвно изследване. Този по-безопасен и по-точен опит се използва за идентифициране на редки алергени.

 

Обучени алерголози могат по-точно да определят алергените въз основа на комбинация от медицинска история и резултати от изследвания.

 

Кой трябва да си направи тест за алергия?

 

Ако се наблюдават указания за алергия, е необходимо да се извърши проучване за нея. Тези указания могат да включват:

 • Проблеми с дихателната система (например настинка/алергичен ринит), като запушен нос/настинка, кихане, кашлица, хриове, затруднено дишане и сърбеж и зачервени очи,
 • Проблеми с храносмилането (например алергия към краве мляко), като повръщане, диария, стомашни спазми и аномални движения на червата,
 • Кожни проблеми (например атопичен дерматит/екзема), като сърбеж, зачервяване, отоци или лющене на кожата.

Кръвен тест за алергии IgE често се използва, когато кожните тестове за алергия са неприложими. Това може да се наложи в следните случаи:

 • Когато лицето приема лекарство, което може да повлияе на резултатите и не може да се прекрати;
 • Присъствие на кожно заболяване, което затруднява точното оценяване на резултатите;
 • Ако се появява уртикария при надраскване на кожата;

Когато съществува потенциална опасност от сериозна алергична реакция към изследваните алергени.

Тези кръвни изследвания се предпочитат пред така наречените „предизвикателни“ тестове, при които се прилагат нарастващи дози от потенциални алергени (например храна или лекарство). Те се извършват под наблюдение на лекар, защото съществува риск от сериозни алергични реакции.

 

Как да лекуваме симптомите на алергия

 

При потвърждаването, че имате алергия, можете да работите с Вашия лекар или алерголог, за да разработите план за лечение. Този план се фокусира върху методи за управление на вашите симптоми и намаляване на риска от по-сериозни реакции.

 

Общите лечения за алергия включват:

 

 • Избягването на дразнителите. Минимизирането на излагането ви на дразнители е ефективен начин за управление на симптомите на алергия.
 • Антихистамини. Тези лекарства помагат да се блокират ефектите на хистамина – химикал, отделен по време на алергична реакция.
 • Алергични инжекции (имунотерапия). Редовните ваксини за алергия могат да помогнат за намаляване на чувствителността ви към алергени.
 • EpiPen (епинефрин) инжекции. Това лекарство за спешни случаи лекува сериозни алергични реакции. Хората с риск от анафилаксия винаги трябва да носят със себе си EpiPen.

Други лекарства като деконгестанти и кортикостероиди могат да помогнат за намаляване на съсирването и възпалението, за да осигурят повече облекчение от симптомите на алергия.

 

Алергиите могат да бъдат голям проблем, но определянето и лечението могат да помогнат за справяне със симптомите. Говорете с Вашия лекар относно метода за определяне на алергия и най-добрия начин за лечение на алергиите.

 

- реклама -