сн. БГНЕС

Алексей Навални се завърна в Москва, властите отклониха полета му

Пътническият самолет, на чийто борд се намира руският опозиционен лидер Алексей Навални, кацна на летище „Шереметиево“ в столицата Москва. Самолетът на руската авиокомпания „Победа“, който излетя днес следобед от Берлин, трябваше по разписание да кацне към 19.20 ч. (18.20 ч. българско време) на друго московско летище – „Внуково“.

То обаче затвори за пристигащи полети малко преди това и той бе пренасочен към „Шереметиево“.

Руските сили за сигурност задържаха на „Внуково“ десетки привърженици на Навални, които бяха дошли, за да го посрещнат.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Руският опозиционер се качи на самолет за родината си, въпреки че властите обявиха, че ще го арестуват веднага след като пристигне по обвинение, че е нарушил условията по условната си присъда.

сн. БГНЕС

В навечерието на заминаването си Навални благодари на хората, погрижили се за него в Германия, между които лекарите, полицията и политиците, с които се срещна по време на петмесечния си престой.

„Благодаря ви приятели!“ той написа на немски в публикация в Инстаграм.

Три дни преди завръщането му руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) съобщи, че планира да задържи Алексей Навални при пристигането му в Москва в очакване на съдебно решение, което разглежда замяна на условната му присъда с ефективна. В съобщението се казва, че на 27 ноември срещу него са започнати „мерки за първоначално издирване“, а на 29 декември осъденият Навални е включен в „списък с издирвания с разпореждане за вземане на мерки за арестуването му“. Навални е бил официално предупреден за „възможността за отмяна на условната присъда и замяната й с ефективна“, въпреки това от август до декември „осъденият не се е появил за регистрация“, посочва службата.

- реклама -