Навални

Алексей Навални се връща в Русия до дни

Руският опозиционер Алексей Навални обяви днес, че ще се завърне в Русия тази неделя, 17-и януари. Той обяви това в профила си в Туитър.

„Пред мен никога не е стоял въпросът ще се върна или не“, пише Навални.

Навални, който е водещ критик на президента Путин, от август е на лечение лечение в Германия, след като припадна в самолет. Впоследствие Берлин обяви, че е имало опит за убийството му с нервнопаралитичния агент „Новичок“. Руските власти отричат да имат нещо общо с инцидента.

Навални заяви, че вероятно вече се е възстановил и е време да се завърне в Русия, въпреки заплахата от съдебно преследване в родината си.

В края на декември руските власти образуваха дело срещу него за измама в особено големи размери. Той и негови приближени събрали 588 милиона рубли като дарения от физически лица за неправителствени организации, сред които неговите фондации Фонд за борба с корупцията, Фонд за подкрепа на медиите, Фонд за защита правата на човека.

Парите били предназначени за целите на тези фондации, но Навални, като техен фактически ръководител, използвал повече от 356 милиона рубли (над 3,9 млн. евро – б.р.) за лични цели, в това число за придобиване на лично имущество, материални ценности и разплащане на разходи, включително и за почивка в чужбина.

- реклама -