Алексей Навални

Алексей Навални: Опитаха се да ме отровят с Новичок, сложен в бельото ми

Алексей Навални е бил отровен с Новичок, който е бил сложен в бельото му. Това показва собственото разследване на руския опозиционер, който се опитва да докаже вината на Кремъл за покушението срещу него.

За целта той позвънил на двама членове на екипа от руските служби за сигурност ФСБ, които предполагаемо са се опитали да го убият. Единият го познал веднага и затворил. Вторият оперативен работник Константин Кудрявцев се е заблудил, като си е мислел, че разговаря с помощник, работещ за висш генерал от ФСБ. Представяйки се като Максим Устинов, Навални пита Кудрявцев за подробности за операцията и иска да разбере какво се е объркало.

Предполагаемият Кудрявцев потвърждава, че зад отравянето стои ФСБ.

Той казва, че колегите му са приложили „Новичок“ върху „вътрешните шевове“ на боксерките на опозиционера.

Това се случило когато Навални е отседнал в сибирския град Томск в пералнята на хотела, или от служители на ФСБ, промъкнали се в хотелската стая на Навални. Опозиционният лидер обаче не си спомня, дали въпросните боксерки са били в доставката, която е получил от пералнята на 18 август.

Два дни по-късно, на 20 август, Навални облича отровените гащи. След това пътува до летището в Томск и се качва на полет до Москва. Скоро след излитането му призлява рязко и припада. Самолетът направи аварийно кацане в Омск и Навални беше откаран в болница и поставен на вентилатор.

Предполагаемият Кудрявцев казва, че е изпратен пет дни по-късно в Омск, за да извлече и санира дрехите на Навални, включително бельото му, и да премахне всички следи от „Новичок“. По време на разговора той каза на Навални, че операцията по почистването е извършена ефективно.

източник: Фокус

- реклама -