Александър Вучич, армия, ЕС, Сърбия, среща

Александър Вучич: Сърбия твърдо върви по европейския път, но искаме да имаме собствена армия

Нашите срещи демонстрират продължаващото сътрудничество между нашите четири държави. Те започнаха във Варна. Ще продължим в този четиристранен формат в най-близко бъдеще в Румъния.

Това заяви сръбският президент Александър Вучич след срещата на балканските лидери в Белград.

Сръбският президент Вучич заяви, че четирите държави трябва да се държат заедно и само по този начин могат да намалят натиска върху тях.

„Сърбия твърдо върви по европейския път, но искаме да си изградим собствена армия. Не трябва да се забравя, че през 90-те години Сърбия беше атакувана от НАТО. Нашият случай е по-различен от този на останалите страни, включително и на присъстващите тук“, каза сръбският президент.

Коментирайки отношенията на Белград с Москва, той каза, че: „Ние сме по пътя на Европа, но няма да подкопаваме отношенията с други държави, които имаме от десетилетия“.

По отношение на Русия Вучич също така напомни, че някои хора забравят, откъде са тръгнали.

Дискусиите се въртят около важни теми – увеличаване на търговския стокообмен, икономическите параметри. Очакваме търговският стокообмен да се увеличи до 3,5 млрд. евро средно. Надяваме се и да имаме още по-голям успех, и че тези политически срещи ще създадат климат за предприемачеството и инвестициите, за да постигнем още повече работни места, инвестиции и да подобрим условията на живот на нашите съграждани, подчерта Вучич.

Обсъдихме да изведем Сърбия на правата на европейския път. Обсъдихме и редица общи проекти, и се съгласихме, и смятам, че по всички неща, по които ще работим заедно, ще успеем да до допринесем за благото на нашите държави и народи.

Горд съм, че днешният ден и в последните години изключително много сме подобрили взаимоотношенията ни в полза на гражданите ни, както за Сърбия, така и за България, Румъния и Гърция. Благодаря и се надявам, че сте се чувствали у дома си в Белград, каза още Вучич.

- реклама -