Вучич, Косово сърби задържани бойна готовност

Александър Вучич обяви бойна готовност заради арести на сърби в Косово

Най-малко петима сърби са арестувани тази сутрин от косовските специални части за предполагаемо участие в организираната престъпност. Арестите бяха извършени във всичките четири сръбски общини в северната част на Косово.

Според друга информация арестуваните до момента са шестима сръбски членове на косовската полиция – трима в Митровица, двама в Звечан и един в Зубин Поток.

Сръбският президент Александър Вучич разпореди привеждането на всички части на сръбската армия в състояние на пълна бойна готовност.

По-рано Министерството на вътрешните работи на Сърбия постави специалните полицейски части в пълна готовност. Заповедта е издадена след нападението на специалните полицейски части на косовската полиция в северната част на републиката.

В този час, в Белград се провежда заседание на Съвета за национална сигурност, което свика сръбският президент Александър Вучич.

Той предупреди Европейския съюз, че Сърбия ще реагира, ако специалните сили на Косово не се изтеглят от северната част на Косово, съобщи Танюг.

Двама сърби бяха леко ранени при престрелката, която се случи около 6.20 сутринта в Зубин поток, когато служители на косовските спецчасти отишли в едно село, съобщи Танюг, позовавайки се на полицейски източници. Агенцията твърди, че все още се чуват изстрели от огнестрелни оръжия

Директорът на сръбската правителствена канцелария за Косово Марко Джурич съобщи, че косовските специални части с оръжие в ръка са нападнали северно Косово „с цел да заплашват и да предизвикат паника с арестите“. Той добави, че е имало изстрели.

В северната част на град Косовска Митровица голям брой граждани се е събрал на централния площад.

- реклама -