Александър Велики

Александър Велики – най-могъщият завоевател на античния свят

Александър Велики или Александър III Македонски е един от най-успешните и известни военни командири в света. Той е цар на Древна Македония, фараон на Египет, цар на Азия и на Персия.

Произхожда от древногръцката династия на Аргеадите от Пелопонес. Името му идва от гръцките „аlexo“ (защитавам) и „аndr“ (човек) и означава „защитник на хората”.

Александър Велики формира една от най-големите империи в историята преди смъртта си през 323 г. пр. Хр.

Ето някои интересни факти за този класически герой.

Баща му е Филип II Македонски

Филип II бил велик цар, който се стремял да създаде федерация на гръцките държави, известна като Коринтска лига, и да я оглави. Военните реформи на Филип II са от решаващо значение за успеха по-късно на Александър. Филип развива пехота, кавалерия, обсадно оборудване и логистична система.

Аристотел е негов учител

Александър е ученик на един от най-известните философи в историята. Аристотел обучава Александър на всичко, което знае, в продължение на три години – докато Александър навършва 16-годишна възраст и става цар на Македония. Майката на Александър, Олимпиада, е дъщеря на епирския цар Неоптолем I.

Александър започва с военна кампания на Балканите

През пролетта на 335 г. пр. Хр. Александър иска да укрепи северните си граници и да потуши бунтовете там. Той побеждава множество племена, след което разрушава бунтовническия град Тива. Едва след това тръгва към Азия.

Първата му голяма битка срещу персите е на река Граникус през май 334 г. пр. Хр. 

След като преминава в Мала Азия през 334 г. пр. Хр., Александър се изправя пред персийската армия, която го чака от другата страна на река Граникус. След много тежки сражения, армията на Александър излиза победител и разгромява персийските войски.

Александър никога не губи битка

Въпреки че в много от най-важните и решителни битки войските на Александър са числено значително по-малобройни, те никога не губят сражение. Армията му се състои от добре обучени войници, а Александър владее брилянтно изкуството на военната стратегия. Той винаги е готов да поеме големи рискове и да поведе хората си в битката.

Армията му достига до Индия през 327 г. пр. Хр.

Недоволен от завладяването на Персия, Александър има желание да завладее целия познат свят. През 327 г. пр. Хр. той пресича Хиндукуш в древна Индия. Това е и най-кървавата част от военните му походи.

Александър има много бойни рани, но всеки път оцелява

Тъй като Александър лично води армията си на фронта, той многократно е раняван в битки. Веднъж е прободен от стрела, друг път негов войник го спасява от сигурна смърт, като успява да отсече ръката на персийка, нападнала го с ятаган.

Александър има три жени и две деца

Досега продължават споровете относно сексуалната ориентация на Александър Македонски, но официално той е имал три жени: Роксана, Статира и Парисат. Смята се, че Александър е имал двама сина: Херакъл и Александър IV. И двамата са убити скоро след смъртта му.

Легендата за гордиевия възел

Легендата за гордиевия възел е една от най-известните, свързани с Александър Македонски. В митовете се говори, че фригийският цар Гордий завързва сложен възел и обявява, че този, който го развърже, ще стане следващия цар на Фригия. През 333 г. пр. Хр., когато покорява Фригия, Александър просто го разсича с меча си.

Александър злоупотребява с алкохола

Според някои теории именно алкохолът може да е причина за преждевременната смърт на великия пълководец. Легендата разказва, че в пиянски скандал той дори отнел живота на свой приятел и генерал, като хвърлил копие в гърдите му. Друга история разказва, че владетелят се надпивал с войниците си, вследствие на което над 40 души починали от алкохолно натравяне.

Александър умира на 32 години, причината остава загадка

Алкохолът, раните, естествена смърт или убийство остават най-вероятните теории за смъртта на Александър Велики. Въпреки това липсват надеждни доказателства за това какво наистина се е случило. Много източници сочат, че Александър е бил прикован на легло за около седмица, вероятно с тежка треска, и е починал във Вавилон на 10 или 11 юни 323 г. пр. Хр.

След смъртта му неговата империя се разпада

На фона на богатия набор от различни култури и поради липсата на ясен наследник, огромната империя на Александър бързо се разпада. Войните на военачалниците, които се борят да бъдат наследници на великия владетел, продължават повече от 40 години. В крайна сметка империята на Александър е разделена на три части: Селевкидите в Азия, Антигонидите в Македония и Птолемеите в Египет.

Мистерия около мощите му

След смъртта му, тялото на Александър е задържано от Птолемей и откарано в Египет, където е погребано в Александрия. В края на четвърти век след Христа обаче всички литературни записи за неговата гробница изчезват. Случилото се с гробницата на Александър все още е мистерия – някои дори вярват, че тялото на владетеля вече не е в Александрия.

Наследството на Александър продължава да живее и днес

Александър Велики е един от най-влиятелните хора в историята. Военната му тактика все още се изучава. Той основава повече от 70 града, като на 20 от тях дава и името си. Египетският град Александрия, ключово средиземноморско пристанище в древността и център на литературата и културата, също е основан от Александър Велики.

- реклама -