Александър Томов: Прокуратурата трябва да отговори има ли укривани данъци в хазарта

Всичко тръгна от публикации в някои медии, вероятно заради конфликт между собственици в хазарта. Националната лотария, може би и други субекти, са плащали не 15% по закон, а 7 или 8%“. Това коментира икономистът и бивш собственик на ЦСКА Александър Томов пред bTV.

„Законът е категоричен, най-вероятно Комисията по хазарта е третирала „Националната лотария“ като нехазартна игра. Тук става дума за големи суми. Държавата в момента обаче изчаква прокуратурата“, обясни той.

„Годишните финансови отчети на лотарията явно не са давани като цифри. Тези контролни органи не са могли да гледат нещата. Прокуратурата трябва да отговори има ли укривани данъци, в какви обеми са тези данъци“, коментира Томов.

„Да се разбере дали Комисията по хазарта е дала възможност някой да се ползва с определени права. Създавани ли са привилегии за определени фирми? Ако се тръгне по пътя на национализацията на хазарта ще има съдебни дела и искове. Този, който е давал лиценза, носи отговорност пред обществото“, каза още Томов.

„Трябва да се промени регулацията, да се взима повече под формата на данъци. Не може хазартът да бъде толкова публичен и грабителски. Без анализ, просто така да се национализира, това не прилича на добра политика. Какво ще загубим от национализацията, трябва да е ясно. Хвърля се тежък камък върху нашите данъчни власти. Кой е разрешил всичко това“, попита Томов.

„Против съм да се закрие „Левски“. Ако държавата каже „А“ да каже и „Б“. Ако национализират лотарията, не трябва да се закрива клуба. Същото бе направено и с ЦСКА. Феновете имат достатъчно сила да съхранят себе си“, допълни той.

На въпрос дали един фен клуб може да повлияе за дадено решение, Александър Томов заяви, че феновете са достатъчна сила да защитят себе си и клуба, като и да организират протести.

Малко по-рано днес от Агенцията за държавна финансова инспекция изнесоха данни от проверката в Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Шефът на финансовата инспекция Георги Начев съобщи, че от 2014 до 2019 са платени 500 млн. лева на държавата. Само държавното тото е плащало 15% върху всеки залог за талонче. Останалите са облагани като за друг тип игри и са плащали по-малко, стана ясно по време на брифинг.

 

- реклама -