Александър Томов

Александър Томов оправдан окончателно по делото за ЦСКА и Кремиковци

Александър Томов бе окончателно оправдан от Върховният касационен съд по делото за източването ЦСКА и металургичния комбинат „Кремиковци“.

По едното дело, където освен Александър Томов има още двама обвиняеми, прокуратурата твърди, че са били присвоени недвижими имоти и съоръжения на „Кремиковци” за 29 млн.лева. Това е била стойността на хвостохранилището и общежитието на завода, което е било прехвърлено на бизнесмена Васил Божков, който притежаваше ЦСКА преди Томов.

Именно с тези пари бе закупен футболния клуб през 2007-ма година.

Обвниненията

4391065Томов, заедно с Александър Гарибов бяха обвинени и затова, че са присвоили 3,5 млн евро, изтеглени като кредит за оперативните нужди на ЦСКА. Според прокуратурата обаче, тези пари не са стигнали до клуба. Това е довело до тежкото му състояние и последвалото отнемане на лиценза. Според представените документи обаче кредитът  е бил погасен.

Сега последната съдебна инстанция отхвърля тези обвиненията и потвърждава решението на Апелативния съд, че няма настъпили вреди за ЦСКА и металургичния комбинат.

През 2011 г. Софийския градски съд осъди Томов и Иванов на 9 години, а другите двама подсъдими бяга оправдани. Две години по-късно Софийският апелативен съд изцяло отмени решението и върна делото за ново разглеждане.

- реклама -