Александър Солоник ( Македонецът ) – суперкилърът на руската мафия

Александър Солоник, известен още като Саша Македонски, вероятно е най-известният наемен убиец в Русия.

Понякога на Солоник му се приписват почти свръхчовешки способности по точност в стрелбата, безразсъдна дързост и невероятен късмет. Наричат го и Ликвидаторът.

Фактът, че този наемен убиец е вдъхновил два филма, девет сериала и три книги, както и много повече документални филми, говори сам за себе си.

Списъкът на неговите „удари“ включва най-известните руски престъпни главатари от 1990-те години на миналия век. Някои източници твърдят, че Солоник никога не е планирал подробно убийствата си, а е разчитал на интуицията си. Всъщност има няколко документирани доказателства, които подкрепят това предположение. Солоник избягва от полицията по най-драматичен начин: признат за виновен за изнасилване, Солоник мигом скача от прозореца на съдебната зала и избягва с катафалка, която го чака наблизо.

В крими средите му лепват прякора Саша Македонски за удивителното му умение в македонската стрелба с два пистолета едновременно. Солоник стреля бързо, интуитивно, безпогрешно. Между две мисии полива успеха заедно  „гробарите“ на Канарските острови.

Солоник имал три  страсти: жени, мотоциклети и оръжие.

В Русия плъзва версията, че Солоник е агент под прикритие, чрез който властта очиства най-наглите босове. Как иначе би оцелял милиционер изнасил­вач като него в безмилостните руски, затвори. Сигурно това и обяснява мис­териозното му бягство от „Матроска тишина“. Не бил избягал, а май го извели  през служебния вход. Пресата говори за структура на име „Бялата стрела“, която разчиства бандитският Олимп. Нейното съществуване никога няма да бъде доказано, но феноменалните стрелкови умения на килъра и подозрителната му неуловимост загат­ват наличието на някакъв чадър.

След нова вълна от хладнокръвни убийства, многобройни арести и дръзки бягства Солоник е принуден да напусне Русия и заминава за Атина.

Там наема имение, което споделя с 22-годишния руски модел Светлана Котова.

Солоник прекъсва всякакви контакти с бившите си „работодатели“ и връзките му с тях толкова се влошават, че той дори използва портрети на бившите си шефове, за да се упражнява в стрелба. Известният наемен убиец обаче не разбира, че къщата му се подслушва внимателно от неговите съперници.

След като се информират, че един от най-смъртоносните поръчкови убийци е пожелал тяхната смърт, престъпниците решават да действат превантивно.

Те пращат по петите на Солоник друг известен убиец по онова време – Саша Солдат (Саша Войника). Колкото и изненадващо да изглежда, Солоник има приятелски отношения с убиеца си и радушно го посреща, когато той се появява в имението му в Атина с няколко приятели.

Скоро след това гръцката полиция открива тялото на Солоник: той е удушен, а тялото му е залято с киселина. Последната му изгора Светлана Котова споделя съдбата на любовника си: тялото ѝ е намерено разчленено.

Години по-късно известният убиец Саша Солдат е обвинен в това и други убийства.

- реклама -