Александър Сиди, партии, избори,пандемия, ВМРО
Снимка: БГНЕС

Александър Сиди за FN: Трябва да застанем по-смирени пред избирателите, нужни са идеи, а не компромати

Днес, пореден депутат от БСП се вля в редиците на ВМРО.

Това ни даде повод да потърсим мнението на партията относно предстоящата предизборна кампания, идеите и програмата, която ще бъде представена.

Ще успеят ли войводите да се преборят за влизане в следващото Народно събрание и с какво привличат съмишленици и симпатизанти?

Отговорите от депутата от ВМРО Александър Сиди:

– Поддържате ли мнението, че пандемията ще откаже хората да гласуват? Каква избирателна активност очаквате?

За съжаление очаквам ниска активност ако се развива така пандемията. Наистина, хората са уплашени, независимо от това, което говорят различните политически формации. Факт е, че такава пандемия има и съответно и при нас ще окаже негативен ефект върху избирателната активност. Видяхме през миналата година, в различни страни в Европа, избирателната активност беше ниска именно заради пандемията. Аз се надявам, като се  пооправи времето и нещата вървят добре с ваксините, този ефект да бъде минимизиран.

– Смятате ли, че всички послания, които политиците биха отправили към избирателите ще потънат и ще се изгубят в темата ковид?

Не! Аз лично вярвам, че българските граждани са достатъчно интелигентни и могат да направят своя избор. Да, разбира се, една от темите ще бъде пандемията, справянето с нея и по-скоро икономическите ефекти. Но пък от друга страна, има много други теми, които ще бъдат дискутирани – темата с Македония, която е остър проблем, който е сложен на масата, темата с доходите на българските граждани, темата с тяхната сигурност. Така че, аз съм сигурен, че ще има и много други теми освен пандемията, за които да се говори по време на кампанията.

– На кои политики/програми на партията ще заложите, за да убедите избирателите да ви подкрепят?

Първото е това, за което винаги сме говорили – темата за доходите, икономическата сигурност, икономическия патриотизъм. Това е причината в листите ни да бъде едно от знаковите лица на консервативната икономика като Кузман Илиев например. Така че, това ще бъде едно от посланията ни. Ще наблегнем на патриотични идеи в икономиката, консервативни идеи, които да подобрят благосъстоянието на българите.

Другото, което ще заложим и което е тема на ВМРО от 130 години е темата Македония. Защото знаете, ВМРО е основния двигател по тази тема.

Така че, във вътрешнополитически план ще наблегнем на доходите и сигурността, а във външната политика – на решаването на Македонския въпрос, интеграцията на Западните Балкани.

– А по голямата тема с ковид? Къде ще наблегнете?

Темата с пандемията от една страна касае справянето на властите с нея. България, независимо от критиците, се правя прилично спрямо другите държави в Европа. Дори мерките не бяха толкова строги, колкото на други места. По отношение обаче на икономическите мерки, там имаме какво да кажем. Смятаме, че може да се подпомогне повече бизнеса. Не говоря да отворим хазната и да започнем да раздаваме с шепи. Говоря за различни мерки, които да подпомогнат бизнеса той да оцелее и продължи напред след кризата.

Знаете, че по време на първото затваряне бяхме изключително активни по темата и до голяма степен мерките, които предложихме станаха факт. И отварянето на парковете, и пазарите, включително ДДС-то на ресторантите, ваучерите за почивките. Възможността за довеждането на чужденците в туризма със Закона за чужденците и Закона за българското гражданство. Смятам, че българските граждани ще чуят правилните аргументи.

– С кои постижения на ВМРО се гордеете особено много през този мандат?

Наистина успяхме да изпълним по-голямата част от нашите обещания. Естествено, най-голямото от тях и шумно рекламирано по време на кампанията са 300 лева минимална пенсия. Това е само началото – в следващия мандат ще искаме преизчисляване на всички пенсии.

Освен това – 450 лева на година остават във всяко домакинство за всяко едно българско дете. Ако имате две – 900 лева, ако са три – 1350 лева на година. Това означава, че всяко едно българско дете ще бъде подпомогнато от държавата – нещо, което не се случваше досега. До момента парите отиваха предимно в ниско образовани, социално слаби и маргинални групи. Знаем, че средностатистическия българин не получаваше детски.

Разбира се, справянето с проблема с вечния длъжник. Или поне слагането на основата. 10-годишна абсолютна давност, няма възможност някой да дължи пари повече от този период.

Успяхме да натиснем още повече монополите и да ограничим някои порочни практики на частните съдебни изпълнители.

И разбира се, във външнополитически план освен проблема с Македония, най-големият ни успех е признаването на българско малцинство в Албания.

– А за какво не ви стигнаха силите, например т.нар. цигански въпрос?

Ние не бяхме сложили този въпрос по време на кампанията. Това се случи след дивашкото нападение във Войводиново. То накара министър Каракачанов да реагира бързо и спешно и като вицепремиер по сигурността проблемът беше решен на момента. Когато държавата иска може да свърши работата веднага. Тези хора, които се бяха настанили там напълно незаконно в частни имоти бяха накарани да си отидат и това гето беше унищожено, защото не му е там мястото.

– Но това не е ли работа на парче?

Да, и това е големият ни неуспех – работата с маргиналните групи. Защото ние казваме общо цигани, но има и други хора, които са от други етноси, но живеят в такива маргинални групи. Защо не се случи? Защото големите политически партии винаги са подхождали по друг начин, тъй като тези групи са един сериозен резервоар на гласове. Аз съм убеден, че в гетата ще има висока избирателна активност.

Това е причината тази стратегия да не мине. А в нея има неща, които самите тези групи припознават и искат да се случат – образование, ред, закон, сигурност. Това е, няма друго. Чрез образование тези хора трябва да бъдат интегрирани. 30 години говорим за интеграция на циганите в България. Милиарди бяха изсипани по някакви програми, а те продължават да живеят по същия начин и в нечовешки условия. И разбира се, в незаконни постройки. Начинът за справяне го видяхме във Войводино.

– Двама от БСП се присъединиха към ВМРО.. къде се срещнаха идеите им с вашите?

С чувство за хумор ще припомня, че знамето на ВМРО е наполовина червено. Другата половина е черна.

В крайна сметка в БСП се случват някакви процеси, но и много хора от десния спектър се присъединиха към нас. Кузман Илиев, Владимир Кисьов, който ще води листата в Пловдив. Патриотизмът никога не е бил ляв или десен. Патриотизмът е идеология, която стои в центъра и може да си партнира и с леви и десни и да бъде равно отдалечена и от двете. Ние сме патриоти и се опитваме да бъдем баланса между леви и десни.

– Да, но те можеха да се присъединят към другите формации, нароили се около БСП. Защо избраха ВМРО?

Защото очевидно нямат доверие в т.нар. нови формации. Които всъщност никак не са нови – кой е нов? Нито Татяна Дончева, нито Мая Манолова или Настимир Ананиев. това ли са новите лица – това, че са се събрали в някакъв нов проект не прави нещата различни. Може би нямат доверие в такъв тип обединение. Аз също нямам.

– Как оценявате шансовете на ВМРО да премине самостоятелно 4-процентната бариера?

Аз не говоря за шансове, аз съм убеден, че ВМРО ще премине 4-процентната бариера. По-скоро въпросът е какво бихме направили в следващото Народно събрание. Защото, за съжаление виждаме много омраза у българските граждани. И за това трябва да застанем по-смирени пред избирателите си и да се опитаме да ги убедим чрез идеи, а не чрез компромати.

Надявам се, да можем да излъчим стабилно правителство, защото при тази омраза и нетърпимост между политическите субекти следва една въртележка от постоянни избори, която не е добре нито за страната, нито за българските граждани. Битката между президент и премиер също не доведе до нищо добро. Тя създаде тежко напрежение, което не доведе до нищо добро за българските граждани освен да се мразят помежду си както през 90-те години. Надявам се на смирение и разумна кампания с аргументи, която да доведе до по-добро бъдеще за България.

– С коя политическа формация категорично не бихте се коалирали?

ДПС, защото това е повече икономически субект, отколкото политически.

Иначе, пак казвам, другите не са нови.

Нямаме проблем с нито един политически субект да седнем и да водим разговори. Но, Демократична България направиха във времето много рязък ляв завой, заблуждавайки хората, че са десни, те всъщност са доста в лявото пространство. Неолибералните идеи, които предлагат правят невъзможно сядането на една маса за разговори с тях, освен ако не се разберем за гей браковете – нещо, което те защитават, а ние сме категорично против. Истанбулската конвенция, норвежкият модел за отглеждане на деца – все неща, за които ние сме категорично против. Не можем да се разберем с тях и по темата Македония, защото те за два гранта повече биха предали националния интерес.

Друга формация, с която трудно бихме работили е тази на Мая Манолова. Лично аз в 44-тото Народно събрание водих тежка битка със справяне с фалшивите новини, а знаем, че при нея е бащата на фалшивите новини – човек, който разпространява дезинформация и фалшиви новини

Разбира се, основният ни опонент е ДПС – там разговорът е невъзможен.

– В този смисъл, каква предизборна кампания очаквате?

Очаквам тежка компроматна предизборна кампания. Надявам се на състезание на идеи, но за съжаление няма да се случи.

 

 

- реклама -