сн. БГНЕС

Александър Сиди, ВМРО: Сложихме фес на Тошко Йорданов, защото ИТН ще позволи на Ердоган отново да се меси в политиката ни

Представители на ВМРО освиркаха тази сутрин депутатите от „Има такъв народ“ пред президентството. Антоанета Стефанова и Тошко Йорданов бяха пресрещнати с викове „Еничари“, „Турци“ и „Тошко, цървул, върви в Истанбул“.

Преди ВМРО протестираха и пред парламента заради ревизията на изборните правила. Какво провокира недоволството на воеводите и успяха ли те да разговарят с хората на Слави Трифонов?

сн. БГНЕС

Отговорите в блиц интервю с Александър Сиди от ВМРО, депутат от 44-тия парламент.

Какво провокира вашия протест тази сутрин, който започна пред Народното събрание, а по-късно се премести и през президентството?

– Това, което ни провокира е, че новите партии в парламента се опитват да променят изборното законодателство, с което ще разрешат на Ердоган да се намесва отново в българската политика. Това го бяхме забравили през последните години, защото именно по тази причина бе сложено ограничението до 35 секции в чужбина. И затова на последните парламентарни избори има едва 22 хиляди гласа от Турция. Но, ние помним как от Турция са идвали и 100 хиляди гласа и това ще се случи отново, когато се премахне ограничението. Ако тези партии искаха наистина да променят нещата в посока на това да помогнат българите във Великобритания да гласуват, макар, че ние нямаме никаква вина, че страната излезе от ЕС, но ако искаха да помогнат, можеха да сложат текст, в който се казва, че в държави, в които няма утвърдена демокрация ще се гласува единствено в дипломатическите представителства. А, в Турция сме наясно, че няма утвърдена демокрация – видяхме го и с т.нар. „Диван гейт“ само преди няколко седмици. Така, че това можеха да направят, но това, което всъщност става е, че само заради няколко гласа в повече в Англия, ДБ и ИТН отново дават възможност Ердоган да се намесва в българските вътрешни работи. А, може би по отношение на „Демократична България“ – това беше цената за „Росенец“.

сн. БГНЕС

Пред президентството посрещнахте със скандирания представителите на „Има такъв народ“. Успяхте ли да установите все пак някакъв контакт с тях и да им кажете защо протестирате?

– Да, подарихме на Тошко Йорданов фес. Разменихме си профилите и ще си говорим през Фейсбук, защото те така могат. Могат да правят политическа сатира в най-гледаното време в големите телевизии и когато това свърши, могат да правят само изказвания през Фейсбук. Очевидно това е начина, по който комуникират с народа си и то 20 дни след изборите. Така, че единственото, което можехме да направим е да си разменим ФБ профилите.

Като извънпарламентарна партия как ще коментирате връщането на мандата за съставяне на правителство?

– В крайна сметка всяка политическа партия има право да решава. Но когато българския народ ти е дал възможност и те е подредил втори на изборите, той очаква от теб да направиш промяна. Мисля, че не е сериозно поне да не се опиташ да проведеш разговори. Ако някой очаква, че ще има 121 народни представители в следващия парламент, мисля, че много сериозно се лъже и това ще го видим на следващите избори.

- реклама -