Александър Николов, БЕХ, директори, рокади

Следствието за газовите доставки: Купуван е с около 30% по-скъпо, щетата е 88 млн. лв. (Видео)

С около 30% завишена е била цената на природния газ, който е купуван през април и май от „Булгаргаз“.

Това е причината да бъдат обвинени бившият енергиен министър Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и бившия шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов.

 Това съобщи говорителката на Националното следствие Бисерка Стоянова.

Обвиненията са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“.

Неин управител е бил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания.

Бившият енергиен министър в кабинета „Петков” – Александър Николов, един от неговите заместници, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик в размер над 88 млн. лв.

Тримата са с мярка за неотклонение – „подписка“,

Обвинени са трима – това е бившият министър на енергетиката в кабинета на Кирил Петков Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил  Йоцов. Тримата са с мярка подписка. Александър Николов и Йоцов са обвинени в безстопанственост, а Данаил Николов – в престъпление по служба.

Делото е образувано по сигнал на ДАНС, а следствието го пое през септември. Доказателствата били доста.

Адвокатът на бившият енергиен министър Александър Николов, Ина Лулчева, заяви, че той е обвинен в това, че не е било прието предложението на „Газпром“ да се плаща за доставки на газ в рубли. Тя беше с Николов в Националното следствие, където той престоя около половин час, предаде БТА.

„Обвинението се свежда до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от „Газпром“ и Русия“, каза Николов пред медиите.

- реклама -