Александър Николов: Газ има, трябва разходите да се направят социално поносими

Природен газ има наличен, увери в „Денят започва с Георги Любенов“ министърът на енергетиката в оставка Александър Николов. Сега трябва да се вземат такива решения, които да направят разходите за него социално поносими.

Той допълни, че има много варианти за действие за 7-те договорени танкера със синьо гориво. Това включва използването на алтернативни трасета за доставка или препродаване на количества.

„Изключително грозно е да се работи със страховете на хората предизборно, ама изключително грозно! Всъщност, ако има някой по-добро решение – през цялото време сме питали всички, всеки един да заповяда и да каже. Второто и третото карго с газ могат да бъдат разтоварени на алтернативни терминали. Дори и да не стане това, има механизъм да бъдат изкупени обратно или продадени с печалба за дружеството. Трябва да се търси гъвкаво и рационално решение към конкретния момент.“, подчерта той.

 

Александър Николов коментира и думите на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, че Москва е готова да възстанови доставките на газ за България, ако страната ни плаща по схемата, предложена от „Газпром“.

Енергийният министър в оставка посочи, че природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а е политически инструмент.

- реклама -