Александър Ненков, протести, оставка, Борисов Александър Ненков, партии, избори, пандемия, ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Александър Ненков за FN: Вярно решение в пандемията няма, само ГЕРБ понесе отговорността

Пет партии влизат със сигурност в Народното събрание. Това показват резултатите от последното социологическо проучване за нагласите преди парламентарните избори на 4-ти април.

Как пандемията промени предизборната кампания, как политическите партии реагират на ситуацията, как се променя тона и какво се очаква от следващото управление?

Отговорите на тези въпроси търсим от кандидатът за народен представител от 23 МИР-София от ГЕРБ Александър Ненков.

–––––––

– Как мислите, ще се откажат ли хората да гласуват заради страха от ковид?

Не е изключено това също да бъде мотив хората да не гласуват. Но ние сме длъжни и изпълняваме закона и указа на президента за избори на 4-ти април. Така че, ние като политически партии трябва да изпълним законовите изискванията. Това и правим в ГЕРБ – подготвяме се за парламентарни избори на 4-ти април.

– За първи път се води предизборна кампания в такива условия, как се чувствате като кандидат в тази ситуация?

Ситуацията наистина е безпрецедентна! Ние обичайно разчитаме в кампанията на повече срещи с хората, повече лице в лице, възможност да поговорим по различни теми. В крайна сметка се съобразяваме и адаптираме към тази сложна обстановка и търсим алтернативни възможности за комуникации. Основно през интернет стигаме до нашите избиратели, на които доказваме нашата правота. Разбира се, зад нас стои една визитка от 10 годишно управление и аз вярвам, че хората ще оценят по достойнство свършеното от ГЕРБ за това време с всичките плюсове, както и минуси.

– В петък заедно с Тома Биков ще отговаряте на въпроси на избиратели. Има ли въпрос или тема, на който не бихте отговорили?

Не! Винаги съм се стремял да бъда максимално откровен, дори понякога далеч от общите клишета. Това, за което говорите в петък е част от поредица на кандидатите за народни представители в София, в която хората да могат да зададат въпросите си. Неудобни въпроси за нас няма. Неслучайно сме го обявили като събитие за предварително зададени въпроси, за да могат всички те да бъдат обобщени и те да получат своя отговор. Ако искахме само удобни въпроси нямаше да го правим по този начин.

– Имате ли усещането, че в тази кампания играта е всички срещу ГЕРБ?

Тя тази игра е още преди да започне кампанията. Сега ми прави впечатление… По повод полемиката какво трябва да се затваря и трябва ли да се затварят бизнеси или училища. Прави ли ви впечатление, че нито една партия не излиза с някакво конкретно предложение. Убеден съм, че ако беше някаква други ситуация, щяха да се надпреварват да дават своите предложения. В общи линии, никой не иска да носи това бреме на плещите си и това още един път доказва, че ГЕРБ правилно взе решение да не подава оставка миналата година. Просто защото някой трябва да носи отговорност, което носи и щети за нас и то много сериозни. Защото вярно решение няма в тази тежка ситуация и каквото и да бъде прието, това носи своя политически минус.

– Какво бихте казали на онези, които се заканват „да ви изметат“ от управлението?

Това го решават единствено и само избирателите. Въпреки всичко аз се надявам хората да проявят разум. Надявам се хората да отидат и да гласуват, спазвайки мерки за безопасност, защото това е най-важното.

Но по-важното е какво ще се случи след 4-ти април. Защото е много важно да се формира едно разумно правителство, което би гарантирало предвидимост и ясно начертан път и да носи своята отговорност. Защото това с коронавируса е от една страна здравен проблем, а от друга – икономически, финансов, да не говорим и за психологическото състояние на нацията. Важно е да имаме стабилно правителство. Такива заклинания като „да изметем“, „мутри“ и всякакви подобни епитети, по никакъв начин не помагат за състоянието, в което се намира държавата и трябва да излезе възможно най-бързо.

Снимка: БГНЕС

– С кои формации виждате възможни коалиции в 45-ото НС?

Ние винаги сме търсили компромиса. ГЕРБ е партия, която винаги е търсила някакво взаимно решение, доколкото това е възможно. Трябва да проявим разум, в крайна сметка България е над всичко, над всеки тясно партиен интерес. Трябва да се търсят общи решения. Държавата има нужда от мъдри хора, която да я преведе през тази трудна ситуация, трябва да има най-малкото някаква колегиалност, институционална такава. Никой не е съвършен, но в името на държавата ние сме длъжни да търсим общо решение.

И тук ще ви кажа нещо съществено. Има много голяма разлика между това да участваш на избори с желанието на спечелиш и управляваш и от това да искаш само да преминеш 4-процентова бариера. Защото, когато става дума за последното ти си готов на всичко – да обещаваш, да търсиш това, което хората най би ги жегнало, за да получиш подкрепа. ГЕРБ се борим за доверието на хората, да носим отговорността и да управляваме. Затова и много внимаваме какво говорим и обещаваме. Ще видите, че много партии ще променят рязко поведението си след като влязат в парламента.

– Сега като погледнете назад последните четири години как бихте оценили работата на 44-тото НС?

Естествено, Народното събрание не е институцията с висок рейтинг. Това е разбираемо, защото това е най-прозрачната институция – там се сблъскват политическите интереси на всяка една група. Винаги лъсва скандалът, конфронтацията – това се извежда и в медиите, което донякъде е разбираемо.

Аз мисля, че 44-тото Народно събрание свърши своята нелека задача и се постигнаха едни нелоши резултати. България запази своето икономическо и финансово състояние, успя да направи така законовите промени, че страната да влезе в чакалнята на еврозоната, успяхме да кандидатстваме и да отговорим на изискванията за членство в ОИСР, която е клубът на най-богатите държави в света. С консенсус парламентът прие въвеждането на извънредното положение, тогава когато настъпи здравната криза. Естествено, ако погледнете други парламенти в много по-развити държави, се радват на високо доверие, но пък имат своята отговорност и значение за държавата.

- реклама -