Александър Ненков: Всичко спря тази година, държавата се превърна в гробище

Всичко спря тази година, но за сметка на това живеем в пропагандна среда, която е като къща от карти. Това каза по време на брифинг в Народното събрание Александър Ненков от ГЕРБ. Той обърна внимание, че пътищата са обрасли, не се правят ремонти и всичко в страната е като запустяло.

„Те казват, че трябва да се плати на добрите фирми. Кои са тези фирми? Които са минали през канторите. За едни фирми може да се плати 100%, а за другите нищо. Става дума за чиста проба корупция. Държавата се превърна в гробище“, допълни Ненков.

„От „Продължаваме промяната“ създадоха невъобразима каша и такива проблеми в пътния сектор, че сме изправени да нямаме пътна поддръжка, нито разплащания с фирми за извършени дейности. Тази седмица три пъти се опитаха да свикат на комисия по регионално развитие от нейния председател с дневен ред, който не решава нито един от проблемите, посочени преди малко от него. На първо място извънредната комисия за сряда щеше да разглежда и да приеме становище от междуведомствената работна група, който не съществува. Има едни хвърчащи листа, които не са подписани от всички членове на работната комисия от МРРБ и МФ. Това становище създава прецедент да се плати 100% на едни фирми, които ходеха в техните кантори, а на останалите нищо. На второ място два дни опити да се свика комисия с абсолютно незаконосъобразно решение по промяна на незаконосъобразното решение, което преди няколко месеца прие Народното събрание. Това за разплащане на фирми 50% разплатени, 50% след проверка и за срока до 30 септември да бъдат валидни договорите за ремонт и поддръжка. Нашата позиция като политическа група ГЕРБ-СДС е категорична и последователна, това решение е незаконно, противоконституционно. Обжалвахме това решение пред Конституционния съд и има насрочено сдело. Единственият изход е евентуалното произнасяне и отмяна на това решение“, каза още Нанков.

„Нима за година и половина не можаха да въведат обществени поръчки, та за два месеца ще успеят. Сетиха се последните два дни на парламента да направят нещо. И какво като мине решение на регионална комисия? Какво решава то. Или мислят българските фирми за елементарни, или те самите имат други цели. Дори да мине на комисия, решението няма да мине в зала, нито ще реши някой от проблемите, за които споменавам. Пътна поддръжка няма, затова е и доклада на ДАНС. За българските граждани е видно, че пътищата се рушат, няма поставена мантинела, няма построен един км път. Видимите неща от промяната. Бъдете сигурни, че има изход от ситуацията. Трябва да бъде отменено решението, без да се месим в работата на конституционните съдии. Убеден съм, че това ще е третият пореден шамар за ПП и тяхната политическа немощ, и липсата на тяхната експертиза в нормотворчеството. Ако има обжалвания, минава година и половина“, заяви Нанков.

- реклама -