Александър Михайлов: „Кинтекс“ проваля свой договор за 80 милиона лева

Бившият директор ще сезира Прокуратурата за безстопанственост и корупция от страна на новото ръководство на държавното дружество и ДКК.

„Кинтекс“ ЕАД е на път да провали свой договор за 80 милиона лева. За това алармира бившият ръководител на дружеството Александър Михайлов.

След освобождаването му от поста през миналия месец, той съобщи, че уволнението му идва 2 седмици след постигането на рекорден договор за „Кинтекс“.

Тази седмица обаче, на официалната пресконференция в Министерството на икономиката и индустрията, управляващите отрекоха, че изобщо има проект на такава стойност.

„За да разсея всички съмнения и с оглед защита на държавния интерес ще публикувам двете възлагателни писма, с които Министерство на отбраната на чужда държава официално изпраща покана до „Кинтекс“ за сключване в срок до 30-ти май на договор за над 80 млн. лв.

Това е рекордна по обем поръчка, която би гарантирала стабилността на дружеството поне за 2 години напред“, каза Александър Михайлов.

Шокиращо е, че новото ръководство, назначено от министър Нинова, чисто технически още не го е подписало, коментира още той и поясни, че публикува официалните писма и докладa на експертите в „Кинтекс“ за този резултат, но със заличена търговска информация, за да защити интереса на дружеството.

„Нямам обяснение защо представители на държавата заблуждават обществото дори по теми, по които има безспорни доказателства и документи и поставят под риск спечелена поръчка за 80 млн. лв. в полза на България.

Това може би е умишлен саботаж или пълно безхаберие, но щетите ще са за сметка на държавата“, категоричен е Михайлов.

Той допуска и възможни корупционни планове, като нарочно се бави подписването на този договор, променя се стойността му, за да се представи след няколко седмици като нов проект,

към който да се прикачи комисионно възнаграждение в размер на милиони левове в полза на някой частен интерес. Друга хипотеза е възможно надуване на доставните цени от „лоялни наши“ фирми с цел последващи отчисления.

„Комично е как веднъж Нинова заявява, че не вярва на държавното обвинение, но когато иска да компрометира някого – заявява, че внася сигнал след сигнал до Прокуратурата“.

Така Александър Михайлов коментира и новината, разпространена до медиите от Централата на БСП, че Държавната консолидационна компания внася сигнал за негови нарушения.

„За месец и половина вече трети път обявяват, че ще ме дадат на Прокуратурата.

Те знаят, че твърденията им са нелепи и косвено увреждат и репутацията на Кинтекс, но така създават медийни димки,

с които се надяват да ме спрат да говоря истината и да отвлекат вниманието от евентуално подготвяните им далавери“, заяви бившият ръководител на „Кинтекс“.

Той предупреждава, че ще сезира Прокуратурата за безстопанственост или корупция на настоящия съвет на директорите на дружеството.

„Като професионалист съм загрижен за съдбата на „Кинтекс“ и не разбирам защо сега целенасочено се руши предприятието“, заявява бившият директор на държавното оръжейно дружество.

- реклама -