Александър Манолев министър транспорт обвинения публикации

Александър Манолев поиска от премиера да оттегли номинацията му за транспортен министър – Видео

Александър Манолев няма да е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както това беше обявено по-рано тази седмица.

„Искам премиерът Бойко Борисов да оттегли номинацията ми за поста министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията“, заяви той на брифинг в Министерски съвет.

Според Манолев става дума за координирана атака срещу него, с която се прави опит за блокиране на работата му в министерството.

„Най-важния въпрос е защо точно сега някой реши да съшива подобни твърдения, при положение, че съм бил в държавната администрация дълго време. Явно някой се притеснява от реформите, които бих извършил в транспортното министерство“, каза още настоящия зам.-министър.

Предстои да се срещна с адвокати, за да защитя името си както следва. Решението ми е напълно прагматично

Манолев не даде отговор дали ще продължи да бъде заместник-министър на икономиката. Решението, по думите му, зависи от премиера Бойко Борисов, а и също така самия той не иска да решава каквото и да било под въздействието на силни емоции.

Оттеглянето на номинирания за транспортен министър е свързано с публикация във вестник „Капитал“, според която около миналото му има някои компрометиращи факти.

Александър Манолев има инциденти на пътя, граничещи с хулиганство, както и интересни съдружници от сенчестия бизнес.

Според публикацията Манолев и баща му – бивш митничар и дългогодишен кмет на село Кулата, са спечелили обществени поръчки от държавни енергийни фирми за десетки милиони. През 1997 г. той учредява дружеството „Ал Ко Мер“ заедно с Евгени Стамов и гърка Каратанасис Георгиос. Стамов е представител на висшите кръгове на СИК – към онзи момент той е съдружник с Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо, пише „Капитал“.

Вестникът посочва също, че във фирмите „Пиринплод – 99“ , „Пиринплод“ и „Марти мед“ номинираният за министър се засича с криминално проявения Костадин Костадинов, който през 2004 г. беше застрелян на паркинга на „Макдоналдс“ до НДК. Костадинов е близък до Златомир Иванов-Баретата и е бил управител на казиното му „Бинго Елит“ в Благоевград. През 2006 г. е учредено дружеството „Рок 2005“, в което Александър Манолев е съдружник с брата на Костадинов – Аспарух, който е лидер на ДПС в Сандански.

Бивш бизнес партньор на Манолев е и бившата общинска съветничка от Сандански Юлияна Янева, която през декември 2017 г. беше обвинена от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления (двамата участват преди време в управлението на „Марти мед“).

Пред „Капитал“ Александър Манолев е коментирал, че не е участвал в никакви съмнителни бизнеси и е платил добросъвестно всичките дължими данъци през годините. По думите му „всичко друго са спекулации“.

Чрез различни фирми той печели в продължение на няколко години – от 2012 г. до 2015 г., множество обществени поръчки с държавното дружество „Мини Марица-изток“ за доставка на метали и смазки. Част от фирмите – „Ес Ди Ес Про“ и „Ава енерджи“, според публикацията, са създадени месеци преди да започне изпълнението на поръчките. Според Манолев обаче това са дружества със сериозен капитал и оборот.

В статията се посочват и два инцидента, заради които Александър Манолев е имал досег със съдебната система.

Първият инцидент от 2014 г. в Сандански, когато прокурор от Специализираната прокуратура се е оплакал, че настоящият зам.-министър на транспорта е засякъл автомобила му с джипа си, нагрубил го и го замерил с бутилка вода. Делото за дребно хулиганство се точи дълго, а накрая Манолев е оправдан заради процедурни пропуски на полицията.

Другият инцидент е от 2012 г., когато при забранен завой по столичния бул. „Васил Левски“ блъска жена, която половин година по-късно умира.

Днес парламентът трябваше да гласува оставките на министрите на регионалното развитие и благоустройството, на вътрешните работи и на транспорта. Това не се случи, тъй като президента не подписа Указа, с който трябваше да освободи Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Очаква се това да се случи утре.

- реклама -