Александър Кръстев, „Аз чета“ пред FN: След намаляването на ДДС-то да очакваме ли по-евтини книги

Преди дни парламентът прие на първо четене намаляването на ДДС върху книгите на 9%. Мярката трябва да действа от 1 юли до 31 декември 2021 г.

Какво е бъдещето на книгата и ще станат ли те по-евтини на пазара. Отговорите от създателя на „Аз чета“ Александър Кръстев.

Как ще повлияе на издателите и книжния пазар по-ниската ставка на ДДС?

От 15 години „Аз чета“следим книжния пазар, говорим си постоянно с издателите и знаем колко голям проблем е за тях Данък добавена стойност, който е 20% и е вторият по размер от всички страни в ЕС след Дания. Аз се радвам за намаляването на данъка, макар да не съм видял финансов разчет до какво ще доведе по-ниското ДДС. Това във всички случаи е добър шанс за издателите, които имат бизнес в България и всеки месец внасят ДДС. Ще бъде глътка въздух за тях в тази трудна ситуация.

Сега всички читатели очакват по-ниски цени. Ще има ли евтини книги?

Не съм сигурен до каква степен можем да очакваме това. От разговорите, които водихме с издатели, те са спокойни, че ще имат възможност да правят такива стъпки- да намалят цените. Честно казано, не знам при малките издателства това как ще се отрази, защото те имат по-малко на брой издавани книги и по-слаба дистрибуция. Големите издателства имат собствени дистрибуционни мрежи и книжарници. Надявам се с ресурса, който ще се освободи на всички, да успеят да го инвестират добре, дори да не е в цените, а например в по-добра комуникация на заглавията. От моя гледна точка цените на книгите в България не са толкова високи. Те са 3 кутии цигари или 5 лотарийни талончета за търкане. Въпрос на приоритети.

Важното сега е дали намаляването на ДДС ще е част от цялостна политика на правителството за подкрепа на книгите и литературата, или ще остане еднократен, временен акт.

Казвате ще се освободи свободен ресурс, възможно ли е да се използва за завръщането на хората към книгите?

В България се издават хубави книги. Най-новите и хубави заглавия от световния пазар се издават на български. Технологии и компютри не са изяли четенето. Благодарение на технологиите книгите намират по-лесно път до читателите. Тук въпросът е доколко издателите ще се ориентира най-добре, ще инвестира време, усилия и идеи, за да използва възможностите. Сигурен съм, че ще има издатели, които наистина ще инвестират разликата от намаленото ДДС в по-добра комуникация с читателите. Има страхотно раздвижване през последните няколко години в тази посока. Една от нашите дейности например е свързана с това да правим маркетинг за отделни издателства. Освен това, от години има книжни блогъри, букстаграмъри, буктюбъри. Това са хора, които снимат и пишат за книгите в Инстаграм, правят видеа в Ютюб. Всички тези читатели в интернет, които говорят, разказват и снимат, имат своите последователи и в момента това е най-адекватният канал за разпространение на книгата, които работи повече от телевизионното рекламиране. Защото реклама за книга в телевизията у нас се появява два пъти в годината. Има какво да се направи, за да се промени към добро пазара на книгата. Това, което ме радва, е, че видяхме българските издатели обединени в една кауза.

Имате ли наблюдение покрай изолацията и това, че повече хора си стояха вкъщи, имаше ли повишено търсене на книги?

Много от издателствата споделиха,че има засилен интерес към техните онлайн магазини. Това доведе до 3 неща. Тези, които имаха онлайн магазини инвестираха повече във Фейсбук реклама, която има бърза възвращаемост. Това беше добре за малките, които донякъде наваксаха от факта, че ги няма физическите книжарници. Но много от големите пострадаха, защото разчитат силно на своите собствени обекти, а те затвориха. Имаше и такива, които най-накрая си дадоха сметка, че не трябва да пренебрегват онлайн магазините и изобщо онлайн присъствието си, защото техните читатели са там.

 

 

 

- реклама -