алкохолици

Александър Илиев, терапевт: Броят на алкохолиците расте, все повече жени си купуват чанти, в които да се побира бутилка

Пандемията от коронавируса и страховете покрай съпътстващите я проблеми отвориха кутията на съвременната Пандора, в която се крият бутилки с алкохол, успокоителни и наркотици. Някои давят стрес, други използват вируса като оправдание, но специалистите са категорични, че няма никакво съмнение, че броят на злоупотребяващите е нараснал драстично през последните месеци.

В същото време на пазара се появяват все по-нови дизайнерски дроги, които дори и само при едно взимане имат жестоки последици върху младите – тикове, мании за извънземни и конспирации, загуба на говор. Това споделя Александър Илиев, създател на „Жива” – терапевтичен рехабилитационен център за лечение на зависимост към алкохол, наркотици, медикаменти и хазарт.

 

– Г-н Илиев, каква част от българите страдат от зависимости и от какви?

– Последното проучване на Националния фокусен център, който разглежда употребата на наркотици е от 2016 год. Всички очакваме нови анализи, тъй като за 4 години ситуацията е коренно променена и за това не мисля, че има смисъл да се цитират неактуални данни.

Няма точна статистика и за алкохолиците. Всъщност, и в двата случая се отчитат само постъпилите за лечение в токсикологиите и психиатричните клиники, а не всички, които страдат от тези проблеми. Определянето на това, колко са българите, страдащи от зависимост е доста хипотетично, тъй като в основата на самата болест е отричането й. Същото е и относно смъртността – все повече хора умират от алкохол и наркотици, но като причина за смъртта се посочват чернодробни заболявания, сърдечна недостатъчност и редица други здравословни болести, без да се отчита, че са се появили и развили в следствие на употреба.

Малко хора знаят (и всъщност в това се крие разбирането на заболяването), че зависимостта е болест на чувствата, а това което хората разбират под зависимост е само симптом на заболяването. Симптом може да бъде всичко, което въздейства върху чувствата и помага те да бъдат потиснати. Най-често срещани симптоми са: алкохолът, наркотиците, медикаментите, както и всички вещества, променящи съзнанието. Имайте предвид, че така влияят хазартът и хранителните разстройства.

– С идването на коронавируса и извънредното положение забелязва ли се ръст на зависимостите и по-специално към алкохола?

Да, определено употребата се увеличи. В някои страни като Франция, например, дори беше забранена продажбата на алкохол по време на карантината, заради увеличените случаи на домашно насилие в следствие на прекомерната употреба на алкохол.

Още в началото на извънредното положение излязоха препоръки за употреба на алкохол като превантивно средство.

Дори днес, в разговор с една майка за постъпване на сина й в нашия терапевтичния център, на изискването за PCR тест, тя отговори, че след количествата ракия, изпити от сина й надали има „останал жив коронавирус в него“. Това е показателно за заблудата, че алкохолът предпазва.

Ситуацията с коронавируса е чудесно оправдание за хората, които пият.

Трябва да се знае, че пиещите винаги намират оправдания за употребата, дали ще е за здраве, дали ще е от радост, от мъка, от неразбиране, от страх пред неизвестното, заради развод или загуба на близък, от проблеми или успехи… Проблемът винаги е един и същ – болният (алкохоликът) командва здравите, които могат да му помогнат. Ние предлагаме консултации и обучения на близки как да накарат болният да се лекува. Там е ключът!

– У нас има една много популярна категория хора, които приемат големи количества алкохол, а в много случаи и различни стимуланти, но само уикендите. Така наречените „парти животни“. Те застрашени ли са да попаднат в категорията на зависимите?

– Не всеки който пие, става алкохолик и не всеки, който взима наркотици, става наркоман. Ако бях на мястото на родителите, обаче, щях да съм доста притеснен, ако синът ми или дъщеря ми посещаваха партита, облени с големи количества алкохол и стимуланти.

Това, което се наблюдава в момента е масова употреба на синтетични наркотици, водещи до различни психиатрични състояния.

Става въпрос за параноидни епизоди, биполярни разстройства, шизофрения и пр. Най-лошото е, че не е необходимо да бъде развита зависимост, за да се стигне до най-лошото.

За съжаление, днешната парти дрога е такава, че често уврежда мозъка безвъзвратно, дори и при еднократна употреба. Имаме ужасяващи примери в практиката на момчета и момичета, които страдат от тикове, загуба на говора, втренчени погледи в една точка, с мания за преследване, поставени импланти, четящи мозъци, следени от правителствени организации и извънземни. Родители, които споделят как децата им вече не са същите.

Ако забелязвате безсъние, нервност, честа смяна на настроенията, агресия, моля ви не отлагайте и се свържете със специализиран терапевтичен център.

Така наречените „парти животни“, всъщност са зависимите на 21 век.

– Докато към наркотиците е по-лесно да се различи зависимостта, то към алкохола е малко по-сложно. Кога може да се смята, че е на лице алкохолизъм?

– Зависимостта може да бъде разпозната най-вече от близките и приятелите на зависимия. Проблемът е, че заради обичта си, те са слепи, наивни и лесно стават жертва на манипулациите на зависимите. Освен това чувствата за срам и вина, които изпитват ги карат да отричат очевидното. Срам от съседи и роднини и вина, че са причина за случващото се с техните деца, родители, братя и сестри, съпрузи…

Разликата между наркотиците и алкохола е, че с алкохола болният може да функционира малко по-дълго. Употребата му е законна и обществено приета. Докато наркоманите са гонени и от органите на реда. Още по-трудно се разпознава проблемът със залаганията, защото там няма физически симптоми. В момента това е и най-трудно лечимото. Затова не го подценявайте, а веднага потърсете помощ.

На въпросът ви, кога се смята, че е на лице алкохолизъм е важно да се знае, че близките не трябва да имат и капка съмнение, ако зависимият:

 • крие бутилки и количества изпит алкохол; Има много случаи, когато бутилки се намират в дамски чанти (или чантите са купени, така че да побират бутилка), зад парното, под леглото, дори в хралупи на дървета и пр. Алкохолиците често използват поводи за излизане от дома (като разходка на куче, пазаруване до магазина, забравени неща в колата, слизания до мазето и др.) за да могат тайничко да си пийнат;
 • твърди, че може да контролира приема, а околните виждат обратното;
 • се среща предимно с приятели, с които има възможност за употреба;
 • губи интерес към дейности, които преди това са били важни за него;
 • пие във все по-ранни часове и през по-голямата част от деня;
 • не приема забележки от близки и приятели за прекомерната си употреба и отрича да има проблем;
 • влошава отношенията си с близките, разрушава семейството, става агресивен и безотговорен;
 • пренебрегва служебните си задължения, губи работа и се злепоставя сред колегите;
 • изглежда подпухнал, очите са зачервени, капилярите увеличени, започва треперене;
 • развива здравословни проблеми като сърдечно съдови заболявания, високо кръвно налягане, цироза на черния дроб, панкреатит, полиневропатия, деменция, епилепсия, хепатит, депресия и пр.;
 • в настоящата ситуация на повишена дезинфекция, трябва да се има предвид, че много скрити алкохолици използват спирта и за пиене.

– Кои са най-честите причини, които тласкат хората към чашката и наркотиците?

– Както споменах по-горе, не всеки, който пие става алкохолик, не всеки, който пробва наркотици става наркоман, или който решава да пробва късмета си в казино, става комарджия. Някои употребяват от любопитство, други, защото всички го правят, трети, да преодолеят травми, но две неща са сигурни – депресията е в основата на зависимостта и търсенето на щастие.

– Какъв тип заболявания са алкохолизмът, зависимостта към дрогата и т.н. физически или психически и какви са най-големите трудности пред хората, които се опитват да ги преборят.

– Алкохолизмът и зависимостта към наркотици имат и физическа и психическа страна, но най-вече се работи с поведението. Всъщност, лечението на зависимост може да бъде разпределено на нива – започва се с физическото изчистване на тялото от веществото, следва терапия на психиката, която е особено важна и предотвратява връщането на употреба след лечението и едновременно се работи с поведението.

Говорейки за трудности: Първата най-голяма трудност е как да се накара зависимия да стигне до лечение. Отговорността за това пада върху близките. Втората трудност е зависимият да се довери на терапевтичния център, в който е постъпил.

– Как трябва да подходим, когато виждаме, че някой наш близък или приятел има проблем с алкохол или наркотици. Знаем, че в повечето случаи те винаги отричат и ни успокояват, че нещата не са такива, каквито изглеждат…

– Отричането и омаловажаването, както и постоянните извинения са характеристики на зависимия. Не забравяйте, че вие, близките, сте ключът към решаването на проблема. Не се хващайте на обещания, уверения и лъжи. Доверете се на опита на професионалисти, работещи в специализирани заведения за зависимости – терапевтични центрове и споделете наблюденията си. Ако сте приятел, веднага споделете с родителите на употребяващия. Така може да спасите живот. Ако сте родители, бъдете непреклонни и вземете нещата в свои ръце. Не сте сами!

- реклама -