Александър Чеферин е новият президент на УЕФА

Словенецът Александър Чеферин бе избран за новия президент на УЕФА. Това се случи по време на 12-ия извънреден конгрес на централата, който се проведе в гръцката столица Атина.

Съперник на словенеца за поста президент на Европейската асоциация беше холандецът Михаел ван Прааг.

Чеферин ще заема президентския пост до 2019 година. Той ще наследи Мишел Платини, който бе отстранен заради обвинения, че е получил незаконно 2 милиона франка от бившия президент на ФИФА Сеп Блатер.

Словенецът спечели с огромно мнозинство, след като за него гласуваха 42-ма от общо 55-та делегати на европейските футболни федерации.

 Биографична справка за Чеферин

Александър Чеферин е роден на 13 октомври 1967 година в Любляна.

Завършва право в родния си град, след което започва работа в правната кантора на своето семейство, представлявайки професионални атлети и спортни клубове.

От 2011 година е президент на Футболния съюз в Словения. Той става общо 7-ият различен президент на УЕФА, след като през годините постът са заемали Ебе Шварц (Дания), Густав Видеркер (Швейцария), Артемио Франки (Италия), Жак Жорж (Франция), Ленарт Йохансон (Швеция) и Мишел Платини (Франция).

Критики към Шампионска лига

Преди дни Чеферин разкритикува УЕФА и водещите клубове от Европа за това, че се опитват да убият останалата част от континента с тайното споразумение, което дава повече места за богатите и традиционните отбори.

В интервю за агенция АП, словенският кандидат за мястото на Мишел Платини Александър Чеферин изразява разочарованието си, че точно управляващата структура създава предпоставки Испания, Англия, Германия и Италия да взимат без усилия половината от всичките 32 места в груповата фаза на турнира.

Александър Чеферин: Това е началото на нова ера

Новият президент на УЕФА Александър Чеферин заяви, че за европейския футбол е настъпила нова ера.

„Вятърът на промяната вече се усеща в европейския футбол. Това е краят на една ера и началото на нова. Не съм тук, за да изтъквам лошото, което ни заобикаля. Не искам да живея в империя на страх, в която всеки ден се събуждаш и виждаш как негативизмът продължава да се проявява. Искам да извадя на показ добрите неща, които УЕФА прави и които ще продължава да прави”, заяви Чеферин.

 

 

 

- реклама -