Алберобело – най-красивото място с къщи като кошери (СНИМКИ)

В слабо известната, но очарователна област Апулия, токът на италианския „ботуш“, се намира Алберобело, град с толкова особено обаяние, че е трудно да си спомните в коя страна сте или на коя планета се намирате.

Историческата част на града се състои от конусовидни варосани къщички трули (trulli) и приема посетители в детска книжка с приказки: представете си Снежанка и седемте джуджета в интерпретация на Толкин.

Повече от 1000 са тези уникални сгради с форма на кошер в Алберобело и околната селска област (два пъти повече са, по някои сметки, в долината Итрия). Те израстват като гроздове гъби сред множеството маслинови дръвчета.

Тези чудновати, твърде мистериозни забележителности на най-южния италиански регион не се срещат никъде другаде в страната. Тяхната примитивна форма създава впечатлението, че са древни, но всъщност най-старите датират от ХVІІІ в.

Днес трулите се използват като домове, магазини, складове – дори местната църква „Сант Антонио“ е във формата на труло.

Ако ви се прииска да хапнете в някоя от тези варивикови постройки, не търсете друга освен „Поета Контадино“, странно официална за вековна трула, но предлагаща една от най-добрите версии на кулунарията от областта Пулия (Апулия, или Пулия, е една от най-плодородните селскостопански области и мястото, където се произвеждат някои от най-добрите италиански марки зехтин). 

Листата с вина на „Поета“ е сред най-изисканите по тези места.

- реклама -