Македония албански македонски Закон за езиците ЕС преговори присъединяване ЕК

Албанският език вече е официален в Македония

Албанският също става официален език в Македония.

Това стана възможно с публикуването на Закона за езиците в Държавен вестник.

Така,освен македонския език, албанският също ще се прилага при общуване и употреба във всички действия на гражданите пред всички органи, съставляващи държавната власт.

Законът задължава съдилищата, прокуратурите, както и всички други органи и институции да позволяват използването, употребата и прилагането на всеки от официалните езици и техните писма при своите действия.

Всички закони и други актове, приети от парламента, ще бъдат публикувани на македонски и албански, също както и правителствените решения.

Ще има двуезичност и върху униформите на държавните служители в Скопие и в други градове, където албанците са над 20% от населението.

На албански език ще бъдат налични и пощенски марки, билбордове, фискални отчети, фактури и банери. Банкнотите и монетите, както и пощенските марки, ще съдържат символи, представляващи културното наследство на гражданите, които говорят македонски език и кирилица, както и езика, на който говорят най-малко 20% от гражданите и тяхната писменост.

На граничните пунктове на Република Македония и летищата, разположени в районите, където най-малко 20% от гражданите говорят език, различен от македонския, имената на институциите, другите надписи и указанията са написани на македонски език и на кирилица, както и на езика, говорен от поне 20% от гражданите.

Всички държавни органи ще имат двуезични уеб страници.

Законът предвижда създаването на Агенция за употреба на езика, който се говори от 20% от гражданите. Агенцията ще бъде финансирана от държавния бюджет и ще бъдат отпуснати 1,7 млн. евро годишно за работата й. Освен упълномощените съдебни преводачи, Агенцията ще назначава и лингвисти и дипломирани филолози по албански език, както и лицензирани преподаватели. Освен това се предвижда да се създаде Инспекторат за употреба на езиците в Министерството на правосъдието, като той ще бъде регламентиран с отделен закон.

Председателят на парламента Талат Джафери обяви, че Законът за употреба на езиците или в публичното пространство познат като Закон за албанския език е публикуван в Държавен вестник. Това означава, че законът официално влиза в сила, предаде Плусинфо.

Известно е, че от приемането до публикуването в Държавен вестник на Закона за езиците мина точно една година. Законът за езиците беше приет на 11 януари 2018 г. или в същия ден, когато конституционните промени бяха приети в парламента, но година по-рано.

Обнародването на Закона за официалната употреба на езиците в Държавен вестни“ е противоконституционна стъпка.

Това твърдят от кабинета на президента Георги Иванов. Ходът не е законен и следователно директорът на Държавен вестник може да бъде подведен под отговорност, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.

„Късно снощи имахме възможност да видим истинското лице на правителствената коалиция на СДСМ и ДСИ, която се счита за проевропейска.

Публикуването на Закона за употребата на езиците и Законът за ратифициране на Преспанското споразумение в Държавен вестник без подпис на президента на Република Македония са противоконституционни.

С подаването на тези два закона в Държавен вестник е нарушен чл. 75 от Конституцията на Република Македония, а публикуването на законите е извършено незаконно и е основание за съдебно преследване“, се казва в разпространеното изявление от кабинета на македонския президент.

Според текста това е момент, в който ще се види дали функционира независима съдебна система и прокуратура в страната, но и дали в Македония има върховенство на закона.

„Чудя се дали висши представители на международната общност, които подкрепят тази правителствена коалиция, ще излязат и одобрят този начин на приемане на закони? Ще подкрепят ли тези прецеденти, които носят непредсказуеми последици и щети на закона и върховенството на закона ,и дали такива прецеденти се прилагат в собствените им страни? ”, се казва още в писмото от кабинета на Иванов.

- реклама -