марихуана

Албания легализира марихуаната

Албанското правителство подготвя законопроект, който ще узакони отглеждането на марихуана за медицински цели, заяви премиерът на страната Еди Рама.

„Работим над този законопроект вече година. И скоро той ще е готов. Не работим без консултации с наши и чуждестранни специалисти на най-високо равнище. Основно се консултираме с тези, които вече имат такъв опит. Не правим нищо ново, просто се учим от другите. Законопроектът ще бъде представен за публично обсъждане, както и законопроектът за данъчна амнистия на производителите на това лекарство. Този законопроект се обсъжда предварително с международните институции“, заяви той по време на съвместна пресконференция с посланика на ЕС Луиджи Сорекой.

На свой ред, представители на мисията на Съюза в Албания уточниха, че ЕК и мисията на ЕС не са участвали в създаването на документи за легализация на медицинската марихуана в Албания и не са консултирали местни чиновници по този въпрос.

В момента Албания се смята за един от най-големите производители на марихуана в Европа.

В началото на 2020 г. италианските медии съобщават, че обемът на канабиса, отглеждан в тази страна, наскоро „е нараснал 12 пъти, или с 1200%“.

Според представените данни в албанските планини има около 100 хиляди плантации за марихуана.

- реклама -