асансьор

Аларма! Асансьорите у нас са опасни, предупредиха техници

Всички 120 000 асансьора в България са опасни, тъй като се осъществява само формален контрол. Това заяви Николай Маринков, главен секретар на Българската асансьорна асоциация.

По думите му по документи асансьорите в страната са най-сериозно регулираните и контролираните в цяла Европа, но в същото време състоянието им е най-лошото и те са най-опасните в целия развиващ се свят.

„За съжаление, в България има масова психоза и страх от това хората да се возят в асансьори. Никъде другаде по света няма подобно мислене и нагнетен страх в хората.“

90 хиляди асансьора у нас са правени по технология от средата на миналия век

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От асоциацията посочват, че около 90 000 от асансьорите в страната са произведени от Държавния завод за асансьори, съществувал до 1994 година.

„Тези асансьори са произведени по технология от 50-те 60-те години на миналия век и са с безкабинна врата. Тоест, когато човек се движи с асансьора, той вижда покрай него как минават вратите по етажите. Още от 70-те години това нещо е абсолютно и категорично зачеркнато като възможност. Още преди десетилетия поетапно асансьорите, които са били с тази технология в цяла Европа, са били оборудвани с кабинна врата.“

Липсата на кабинна врата при асансьорите е огромен риск, защото човек може да бъде закачен от преминаващите покрай него етажи и асансьорът да го повлече, предупреди още Маринков.

Варненци се хвалят с асансьор на 81 години, който още работи безупречно
Варненци се хвалят с асансьор на 81 години, който още работи безупречно

От Българската асансьорна асоциация предупреждават още, хората да не пренасят обемни и тежки предмети чрез асансьорите. „Преди две години имаше случай с човек, който превозва бойлер в асансьор. Бойлерът се запречва в преминаваща покрай него стена, асансьорът продължава да се движи, размазва човека и го убива на място.

източник: Фокус

- реклама -