Алафилип, Ван Барле, Валгрен
Снимка: twitter.com/uci_cycling

Алафилип защити световната титла в колоезденето

Жулиан Алафилип защити световната си титла в колоезденето на шосе. Така за втора поредна година той ще носи фланелката с цветовете на дъгата. Французинът триумфира след близо шест часа езда със средна скорост 45.147 км/ч. Трасето между Антверп и Льовен беше много тежко, като включваше 42 изкачвания в рамките на 268 км. То беше завършено от едно 68 от 195 стартирали колоездачи.

Втори на 32 секунди зад шампиона завърши нидерландецът Дилан Ван Барле. Трети се нареди Михаел Валгрен (Дания). Четвърти във финалния спринт остана белгиецът Яспер Щойвен, който е родом именно от Льовен.

Алафилип атакува 17 км преди финала на изкачването Синт Антониусберх. Никой не тръгна с него и той уверено задържа преднината си. Иначе неговите съотборници от Франция започнаха с атаките още 200 км преди финала. 58 км преди финала Алафилип ускори и с него останаха самоостаналите фаворити. После той опита два пъти атаки и два пъти беше прихванат. При последната обаче никой от останалите нямаше сили.

Алафилип е 13-ият колоездач, който печели световното първенство два или повече пъти. Той е първият след Петер Саган (2015-17), който успява да защити титлата си и първият французин с подобно постижение.

„Имах много сили и усещането беше супер. Не беше планирано така, но се получи отлично. Мислех за детето си по пътя към финала. По улиците имаше доста белгийски фенове и те ме молеха да намаля. Думите им не бяха мили, но пък ме мотивираха„, коментира Алафилип.

- реклама -