Алафилип

Алафилип взе жълтата фланелка в Тура

Жулиан Алафилип е новият лидер в Тур дьо Франс 2019. Най-добрият катерач в Тура от миналата година спечели третия етап и излезе начело в генералното класиране. Това е трета етапна победа за него в обиколката, но утре той ще облече за първи път жълтата фланелка.

„Без думи съм. Знаех, че етапът е перфектен за мен. Минах без проблеми до края и атакувах на Кот де Мютини. Но не мислех, че ще остана сам“, заяви 27-годишният французин. Той атакува 15 км преди финала и завърши 26 секунди преди първата група преследвачи.

С нея завърши друг от основните фаворити – Еган Бернал. Колумбиецът изпревари с пет секунди другият лидер на Инеос – Герайнт Томас. „Не съм танцувал от радост, но беше ок. Ясно беше, че Алафилип е фаворит да спечели днес. Късите изкачвания не са ми любими. Но се справихме добре като отбор. Просто минимизирах разликата“, каза победителят от 2018-а.

Проблеми за съотборник на Алафилип

Радостта в Декьоник-Куикстеп обаче бе помрачена от тежко падане на Каспер Асгреен. 22-годишният датчанин се блъсна в пътен знак. Ударът бе толкова силен, че счупи на две части рамата на велосипеда му. Утре преди началото на четвъртия етап ще бъде взето решение дали той ще продължи в Тура.

- реклама -