Жулиан Алафилип
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Алафилип е световен шампион в колоезденето

Жулиан Алафилип е новият световен шампион в шосейното колоездене. Той спечели тежкото състезание, което се проведе в Имола. Френският колоездач пристигна сам на финала на автомобилната писта с аванс от 24 секунди. Сребърният медал остана за нидерландеца Вут ван Аерт, а бронзът – за швейцареца Марк Хирши. Десетката допълниха Михал Квятковски, Якоб Фулсанг, Примож Роглич, Майкъл Матюс, Алехандро Валверде, Макс Шахман и Карузо. За 40-годишния Валверде това е 11-о влизане в Топ 10 на световните първенства в 14-ото му участие.

Трасето беше много сложно – с дистанция от 258 километра и 5000 метра денивелация. Алафилип атакува на последното изкачване Чима Галистерна около 12 километра преди финала. Той успя да се откъсне от Ван Аерт, Фуглсанг, Хирши, Квятковски и Роглич.

Алафилип е деветият французин световен шампион. Той прекъсва рекордна 23-годишна серия на страната без титла. Преди него на върха беше Лоран Брошар, който триумфира през 1997-а в Сан Себастиан. „Това е сбъдната мечта. Трудно е да кажа нещо или да осъзная какво се случва. Благодаря на всички мои съотборници, които свършиха невероятна работа“, каза шампионът след финала. Това беше и 32-ата му професионална победа.

- реклама -