Жулиан Алапифилип

Алафилип спечели втори етап в Тур дьо Франс 2018

Жулиан Алафилип спечели 16-и етап от Тур дьо Франс 2018. Състезателят на Куикстеп измина 218-километровото трасе между Каркасон и Банер де Лушон за 05:13.22 часа. Това бе втора етапна победа в тазгодишната обиколка след спечелената преди седмица. Втори завърши испанецът Горка Исагире (Бахрейн Мерида), а трети Адам Йейтс (Мичелтън Скот). Йейтс дори водеше, но изпусна ляв завой няколко километра преди финала и съответно успеха.

Алафилип: Всичко се разви страхотно

„Много съм доволен. Темпото бе високо през целия ден, но всичко се разви страхотно за мен и съм много щастлив“, заяви 26-годишният Алафилип. Той взе и 30 точки в класирането за най-добър катерач, като вече води с 49 точки пред Уорен Баргил. Колоездачът на Фортунео е миналогодишният победител в тази класация.

Етапът беше прекъснат заради протест

Етапът  беше прекъснат заради протест на фермери малко след началото му. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, като някои от колоездачите пострадаха. Това доведе до прекъсване от 15 минути и доста прегледи за потърпевшите.

Крис Фрум
Крис Фрум почиства очите си след атаката
Филип Жилбер падна и се отказа

Един от претендентите за победа в етапа Филип Жилбер падна лошо при спускането от Кол де Порт д’Аспе. Той беше лидер в онзи момент, но падането му отне шансовете за победата. Колоездачът на Куикстеп успя да завърши, но няколко часа по-късно се отказа от участие в Тур дьо Франс.

Филип Жилбер
Кракът на Филип Жилбер след награждаването му за най-борбен колоездач в етапа
Томас продължава в жълтата фланелка

Водач в генералното класиране остава състезателят на Скай Герайнт Томас. Уелсецът запази аванса си от 1.39 минути пред съотборника си и четирикратен шампион в надпреварата Крис Фрум. Трети остава Том Дюмулен от Сънуеб (+1.50).

- реклама -