Давид Алаба, Австрия
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Алаба вече не е най-младият национал на Австрия

Изследване на австрийския вестник „Стандард“ е отнело на Давид Алаба званието за най-млад национал в историята на Австрия. Тази чест се пада на Валтер Йокл, който през 1917-а играе за страната си на 16 години.

Ернст Валтер Йоаким е роден на 3 януари 1901 във Виена. Той дебютира за националния тим на 4 ноември 1917-а под името Валтер Йокл в контрола срещу Унгария. Това означава, че е играл на 16 години и 305 дни.

Алаба дебютира на 14 октомври 2009-а. Тогава той беше на 17 години и 112 дни. Така той изпревари Ханс Бузек, който държеше първенството близо 50 години. Сега обаче и защитникът на Байерн Алаба ще отстъпи лидерската позиция.

Йокл напуснал терена след гол

Според материала на „Стантард“ Йокл има само четири мача за Австрия. Последният от тях е от 6 април 1919-а. Той играе за Аматьорския спортен клуб на Виена, сега Аустрия Виена. Йокл обаче бил доста странна птица и често сменявал разко настроенията си. Според информациите дори веднъж напуснал вратата си посредата на мач, защото му вкарали гол.

Първоначално се считало, че Йокл е роден на по-ранна дата. Рожденният му ден обаче бил ревизиран в „Лексикона на еврейските атлети във Виена“. Книгата излезе през 2008-а и там за първи път фигурира и с първото си име Ернст.

- реклама -