Ал Кайда

Ал Кайда плаши света с отвличания

Ал Кайда плаши с отвличания. В интернет е бил публикуван аудиозапис, в който лидерът на групировката Айман ал Зауахири призовава сподвижниците си да отвлича западни заложници и да ги разменя за затворени джихадисти, предаде NewEurope.

848855ec4a7036b26b1cfeb6f435773eЗауахири е заявил, че западни граждани трябва да бъдат отвличани „докато не бъде освободен и последния мюсюлмански затворник в затворите на кръстоносците, вероотстъпниците и враговете на исляма“.

Автентичността на записа не може да се определи със сигурност. Смята се, че Зауахири търси убежище в граничните области между Афганистан и Пакистан, където са разположени базите на талибаните.

zauahiri al kaidaКой е Зауахири, лидерът на Ал Кайда?

Египтянинът Айман ал Зауахири е роден в Кайро на 19 юни 1951 г. в заможно семейство на лекари и богослови.

Зауахири се увлича по ислямизма още в училище и е арестуван на 15 години за членуване в „Мюсюлмански братя“ – най-старата и най-голяма ислямистка организация. Той се присъединява към групировката „Ислямски джихад“  при основаването й през 1973 г.

През 1981 г. е арестуван заедно със стотици други членове на групировката във връзка с убийството на президента Ануар Садат по време на военен парад в Кайро. Бива оневинен за убийството, но осъден на 3 години затвор за незаконно притежаване на оръжия.След като е освободен през 1985 г., заминава за Саудитска Арабия, а след това за Пакистан и Афганистан, където създава клон на „Ислямски джихад“, докато работи като лекар по време на съветската окупация.

Зауахири поема лидерството на египетския „Ислямски джихад“ през 1993 г. и е ключова фигура зад серията атаки срещу египетски министри, в това число премиера Атиф Сидки. През 1999 г. е осъден задочно на смърт от египетски военен съд за ролята си в многото нападения на групировката.

Смята се, че след съветското изтегляне от Афганистан той е живял в България, Дания и Швейцария и понякога е използвал фалшив паспорт, за да пътува за Балканите, Австрия, Йемен, Ирак, Иран и Филипините.

През 1997 г. той се установява в афганистанския град Джалалабад, където е бил базиран Осама бен Ладен и става дясната му ръка.

Зауахири е един от хората, чиито телефонни разговори са използвани като доказателство, че Бен Ладен и „Ал Кайда“ стоят зад заговора за атентатите срещу американските посолства в Кения и Танзания, при които загинаха 223 души.

След смъртта на Осама бин Ладен през 2011 г. Зауахири поема управлението на „Ал Кайда“.

charli hebdo napadenieМиналата година Йеменското крило на терористичната групировка „Ал Кайда“ – „Ал Кайда на Арабския полуостров“ пое отговорност за атаката в редакцията на парижкото сатирично издание „Шарли ебдо”. Организацията призна, че е действала лично по разпореждане на Зауахири.
- реклама -