Акушерките в България с позиция за разменените бебета

От Националния професионален консултативен съвет на акушерките към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изпратиха официална позиция относно случая с размяна на бебета във Втора САГБАЛ „Шейново“, гр. София. 

Публикуваме позицията им без редакторска намеса:

„Една от основните цели на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи е да представлява своите членове, да изразява и защитава техните права и интереси, да гарантира за тяхното образование, да осигурява продължаващо обучение и възможности за повишаване на професионалната им квалификация с цел гарантиране на качествени здравни грижи.

Относно нашумелия в медиите случай с разменените бебета във Втора САГБАЛ „Шейново“, гр. София, считаме за крайно неприемливо тиражирането на хипотеза за вина на акушерките.

Информацията, с която разполагаме към момента, е оскъдна и неясна, а изнесените факти си противоречат.

Недопустимо е обществото да бъде настройвано срещу акушерското съсловие, без да има официално становище от разследващите органи.

Вменяването на хипотетична вина ще урони авторитета на акушерките и ще подкопае доверието, с което се ползват сред жените.

Само по себе си подобно деяние е опасно и застрашава уникалната емоционална връзка, която се изгражда между раждащата жена и акушерките, което неминуемо ще рефлектира върху качеството на предоставяните грижи.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи от години се бори и заостря вниманието на отговорните институции, обществото и политиците върху кадровата криза, която води след себе си до голяма натовареност на работещите в системата на здравеопазването.

За съжаление много от нашите предложения не бяха взети предвид.

Днес се сблъскваме с един случай, който е в резултат на натрупаните проблеми в цялата система, на прилагането на остарели практики и липсата на стандарти по здравни грижи.

Въпреки всичко, неприятният инцидент остава единичен случай, а не обичаен проблем, именно защото акушерките осъзнават своята ключова роля в протичането на бременността, раждането и следродилния период.

Те продължават да работят със страст, да надграждат своите знания и умения и да се борят за подобряване на грижите за бременните и родилките.

Уважаеми журналисти, бихме искали да заявим, че БАПЗГ няма да участва в медийни изяви преди да излязат експертните решения и преди да приключи досъдебното производство.

Инна Ненова, Председател на НПКС на акушерките Към БАПЗГ“.

- реклама -