ваксини АстраЗенека

Акциите на AstraZeneca падат заради съмнения в ефективността на ваксината й

Акциите на британската фармацевтична компания AstraZeneca падат за трети пореден ден поради съмнения относно ефективността на нейната ваксина за COVID-19. Това показват данните търговските данни, цитирани от РИА Новости.

Към 12:36 часа акциите на AstraZeneca гзагубиха 0,66% до 79,47 лири стерлинги, а от началото на седмицата вече са загубили 4,4% от стойността си.

AstraZeneca заяви в понеделник, че междинен анализ на клиничните изпитвания на ваксината, разработвана с учени от Оксфорд, показва средна ефективност от 70%. Според фармацевтичната компания, участниците са получили две различни дозировки на ваксината, едната от които е показала ефективност от 90%, а другата – 62%.

„Блумбърг“ съобщи по-рано днес, позовавайки се на съветник от администрацията на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп Монсеф Слоуи, че дозата на ваксината, разработена от AstraZeneca съвместно с Оксфордския университет, която е показала голяма ефективност, е била тествана върху доброволци на възраст не повече от 55 години.

AstraZeneca Plc, една от най-големите фармацевтични компании в света, е създадена чрез сливането през 1999 г. на британската Zeneca Group Plc и шведската Astra AB. Фирмата се занимава с разработване, производство и продажба на лекарства за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдови, неврологични и онкологични заболявания.

- реклама -