Акциите и доларът поевтиняват заради заплахата от война със Северна Корея

Цените на акциите в Азия и щатските индексни фючърси отчитат понижения днес, след като инвеститорите се насочиха към активите убежища, като щатските държавни облигации, златото и японската йена на фона на ескалацията на напрежение на Корейския полуостров и изявлението на Пхенян, че обмисля планове за нападение над Гуам.

Говорител на армията на Северна Корея заяви, че страната „внимателно проучва“ планове за ракетна атака срещу щатската територия, където има голяма база на американската армия. Коментарът дойде часове, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Северна Корея, че всяка заплаха ще бъде посрещната с „огън и ярост“, което разтърси световните финансови пазари. Загубите на капиталовите пазари бавно се задълбочаваха през деня.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI падна с 0.7%, докато японският Nikkei изгуби 1.5%. Южнокорейският основен индекс KOSPI, който бе сред най-добре представящите се в света от началото на годината, падна с 0.9%, докато корейският вон поевтиня с около 0.7%, до 1 136.4 спрямо долара.

И индексът, и южнокорейската валута се обезцениха до над едномесечни дъна.

Финансовите пазари преди имаха склонност бързо да се отърсват от периодичното тракане на оръжие от страна на Северна Корея, но напрежението не стихва от началото на годината на фона на информацията, че страната напредва с програмата си за балистични ракети и нарастващото неудовлетворение на Тръмп по отношение на Пхенян.

„Разпродажбите вероятно няма да продължат дълго, тъй като и Тръмп, и Ким Чен-ун просто говорят и не предприемат военни действия,“ казва Томоаки Фуджий от Akatsuki Securities Inc в Токио.

„Спадът на пазарите продължи само седмица през април, когато напрежението между двете страни ескалира, след като Северна Корея изстреля балистична ракета. И двете страни знаят, че няма връщане назад, след като натиснат бутона,“ казва Фуджий.

Северна Корея Съвет за сигурност ООН санкции заплахиДруги обаче смятат, че Северна Корея няма намерение да отстъпва.

Напрежението ще продължи да се покачва и в крайна сметка може да се превърне в събитие от типа ‘черен лебед’, което пазарите не обмислят предпазливо,“ казва Стив Ханке, преподавател по приложна икономика в Университета Джон Хопкинс. Макар че Ханке не очаква продължителни разпродажби при по-рисковите азиатски активи, той смята, че като клас активите убежища вероятно са подценени в момента.

Доларът поевтиня с 0.4% спрямо японската йена, до 109.84, падайки до най-ниските си нива от средата на юни.

Еврото изгуби 0.6%, до 128.92 йени, и падна с 0.1% спрямо долара, до 1.1735. Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, остава почти без промяна за деня на ниво от 93.646 пункта. През миналата седмица индексът падна до 15-месечно дъно от 92.548 пункта.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни ценни книжа падна до 2.249%, след като във вторник затвори на ниво от 2.282%. Щатските индекси записаха понижения вчера, след като обещанието на Тръмп да отговори агресивно на севернокорейските заплахи предизвика разпродажби в късния следобед. Златото поскъпна с 0.4%, до 1 265.18 долара за тройунция, отдалечавайки се от достигнатите в предходната сесия двуседмични дъна.

петролЦените на петрола продължиха да се понижават, след като износът на ключови страни от ОПЕК нарасна, въпреки новините за по-малки доставки от страна на Саудитска Арабия. Цената на щатския лек суров петрол се понижи с 15 цента, до 49.02 долара за барел, докато цената  на петрола от сорта брент изгуби 21 цента, до 51.93 долара за барел.

- реклама -