Актриса се съблече на наградите „Сезар” като протест срещу ковид-мерките- СНИМКА

Актрисата Корин Масиеро се съблече на сцената по време на връчването на филмовите награди „Сезар” в знак на протест срещу затварянето на културни институции във Франция поради пандемията от коронавирус.

„Сезар” се присъжда ежегодно от Френската академия за филмови изкуства и технологии от 1976 г. насам. Тази година филмът на Алберт Дюпонтел „Щастлив да остане“ („Сбогом, глупаци“) бе признат за най-добрия филм и спечели общо седем статуетки. Церемонията беше излъчена от Canal +.

На сцената за връчването на наградата за най-добри костюми, 57-годишната Масиеро носеше магарешки костюм с червена боя на лицето си. Тя се изказа в подкрепа на артистите, които провеждат безсрочна акция, „окупирайки“ театъра „Одеон“ в Париж за откриването на културни институции. Актрисата буквално шокира публиката, когато се съблече гола в края на изпълнението си. „Сега сме такива – абсолютно голи“, каза тя, имайки предвид състоянието на културата.

На гърдите на Масиеро имаше надпис: „Няма култура, няма бъдеще”, а на гърба „Върнете ни изкуството, Жан“ – очевидно призив към министър-председателя на страната Жан Кастекс.

По-рано беше съобщено, че няколко театъра във Франция са окупирани от протестиращи артисти, работещи с временни договори. Те настояват за откриването на културни институции в страната, които бездействат от четири месеца поради антикоронавирусни мерки.

„Сбогом, глупаци“ спечели „Сезар“ за най-добър филм и най-добър режисьор

Филмът на Албер Дюпонтел „Сбогом, глупаци“ спечели наградите „Сезар“ за най-добър филм и най-добър режисьор. Лентата се оказа големият победител на вечерта, като спечели седем от общо дванайсетте категории, в които беше номинирана. В комедийната драма се разказва за тежко болна жена, която търси своето дете.

Наградите „Сезар“ са считани за френски еквивалент на наградите на Британската академия за кино и телевизия БАФТА и американските филмови награди „Оскар“. 46-та церемония по връчването им, която се проведе в парижката зала „Олимпия“ без публика, беше политичеки заредена и белязана от гнева по повод продължаващото затваряне на кината във Франция заради пандемията от коронавирус. На гърдите на Масиеро имаше надпис: „Няма култура, няма бъдеще”, а на гърба „Върнете ни изкуството, Жан“ – очевидно призив към министър-председателя на страната Жан Кастекс.

- реклама -