Масло

„Активни потребители“ пред FN: Тонове от фалшивото масло вероятно са изядени от туристите по морето това лято

Само при 2 от 10 български марки масло не са открити нарушения в съдържанието им. При другите 8 са открити проблеми, разкри проучване на „Активни потребители“.

В 3 от марките е открит натамицин – препарат против гъбички и плесени. В други 3 има немлечни мазнини, а в 2 марки има значително по-ниско количество мазнини, въпреки че продуктите не са обозначени като „имитиращи”.

Повече за резултатите разказва пред Flashnews Богомил Николов от „Активни потребители“.
Има ли реална опасност за здравето на хората?

Всяка необявена съставка е такава опасност, защото човек няма как да знае, че я има и няма как да направи информиран избор да не купува продукта. Новото в конкретния случай е съставката натамицин, която откриваме за първи път. Това е добавка, която трябва да противодейства на плесени и мухъли в продуктите. Тази съставка обаче не е разрешена за добавяне в масло и освен това е алерген. Това означава, че човек, който е алергичен, няма никакъв шанс да се предпази, защото няма откъде да очаква, че в маслото има алерген.

Какво друго притеснително открихте?

Проблемите с млечните продукти не са от вчера и явно системата за контрол не може да се справи с това. Защото и преди две, и преди три години алармирахме за наличието на немлечни мазнини в краве масло, което по никакъв начин не е обявено, а и по начало няма място там, тъй като по стандарт краве маслото в цял свят трябва да има 82% масленост и до 16% вода. Нищо друго не трябва да има в маслото.

Колко време продължи вашето проучване и колко марки изследвахте?

Продължи около 2 месеца, започнахме през август с взимането на пробите. Изследвахме 10 марки, но за първи път взехме проби не от София, а от Черноморие в разгара на туристическия сезон. По-голямата част от мострите купихме от голям склад в Несебър, откъдето зареждат голяма част от хотелите в района и за нас това означава, че вероятно тези хотели и ресторанти изобщо не знаят, че има такъв опасен продукт.

А за мен това означава, че може би тонове от тези продукти са били изядени от туристите това лято…

Жалкото е, че човек в магазина все пак има някаква възможност да чете и да избира, докато вечеряйки в някакъв ресторант той консумира това, което му поставят в чинията и няма избор.

След като обявихте резултатите от пробите, потърсиха ли ви някои от производителите?

Понякога ни търсят производители и търговци, но за момента не са търсили по този случай.

Дайте съвети как да изберем най-доброто масло.

Трудно ми е да дам препоръки за това, защото дори и да има някакви външни белези, като например много блед цвят и по-мека конситенция в охладено състояние – това не е гаранция. Това са някои индикатори, но те не ни гарантират по никакъв начин. Може би до някаква степен цената е ориентир, защото продуктите, които са имитации, обикновено се прицелват в ниската цена, за да извлекат пазарна полза. Може би това донякъде може да ни насочи да направим правилния избор.

- реклама -