СЕТА

Ако Валония не подкрепи СЕТА до утре вечер, споразумението няма да бъде подписано

Европейският съюз е дал на Белгия ултиматум до понеделник вечерта да обяви становището си по договора за свободна търговия с Канада, съобщи агенция Ройтерс.

Тогава председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще разговаря с белгийския премиер Шарл Мишел.

Ако Белгия откаже да участва в договора, подписването ще се отложи

На 14 октомври регионалният парламент на Валония прие резолюция против СЕТА. В Белгия външнотърговските въпроси се уреждат в значителна степен от регионалните, а не от федералния парламент.

Валонците са непреклонни

ВалонияОще вчера стана ясно, че областта няма да преосмисли решението си. Не даде особен резултат и срещата между лидера на Валония Пол Маниет и кандаската министърка на търговията Кристия Фрийланд, чиито посредник бе Мартин Шулц – председател на Европейския парламент.

На срещата, валонецът е упрекнал Канада и привържениците на СЕТА, че споразумението занижава стандартите за продуктите и закриля големия бизнес, като позволяват на многонационалните компании да съдят правителствата.

Преговорите между ЕС и Канада за СЕТА продължиха 7 години, но бяха блокирани от отказа на Валония да ги одобри. Според конституцията на Белгия всяко едно от регионалните ѝ правителства трябва да одобри сделката, за да може да я подпише Брюксел.
- реклама -